Dit hoofdstuk behandelt de Dolkfase. Het gaat om de meest pijnlijke en intense momenten in de reis. Er is een stelling die zegt dat alle coaching altijd ook rouw-behandeling is: we zijn allemaal op weg om zoveel mogelijk waarheid toe te laten als ons lichaam aankan. Voor elk stukje waarheid moet gerouwd worden over het loslaten van illusies of van oude vertrouwde afweervormen.
In teamontwikkeling heet deze fase dan ook Mourning. Het team is in diepe crisis (‘hitting rock bottom’). De coach helpt het team scherpe analyses te maken, pijnlijke maar noodzakelijke beslissingen te nemen en de pijn te verwerken. Dit vraagt van de coach een combinatie van koelbloedigheid en compassie.
Deze fase confronteert je als coach ook met vragen over je eigen leven: Hoe goed ken ik zelf het menselijk lijden, hoeveel heb ik zelf doorstaan? Hoeveel kennis heb ik van leven in lagere sociaal-economische klassen, van mijn eigen schaduw, van zieken en stervenden? Hoeveel voyeurisme heb ik, als ik doorvraag naar pijnlijke of verboden gebieden? Hoe goed ken ik mijn eigen schaduw? Hoe intenser de eigen – verwerkte – ervaringen van jou als coach, hoe milder en met meer vertrouwen je tegenover of naast de coachee of het team kunt staan.

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Gepost door Isodoor Jonker

Laat een opmerking achter.