Dit hoofdstuk behandelt De Ontmoeting met de Mentor, de vierde fase in de reis. In de coaching gaat het om het zicht krijgen op nieuwe perspectieven voor de coachee. Als coach help je de coachee om anders naar zichzelf en de wereld te kijken. In deze fase worden de verschillende kanten van de persoonlijkheid en de innerlijke ‘stemmen’ van de coachee in kaart gebracht. Het gaat om bewust worden van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Dit sluit aan bij de diep menselijke behoefte om gezien, gerespecteerd en benoemd te worden.

Het voordeel van deze fase is dat coachees kunnen brainstormen, relativeren, afwijkend denken en nieuwe dingen kunnen leren. Het nadeel is dat ze de richting kunnen verliezen en niet meer tot actie overgaan. Omdat het hier altijd om een spanningsveld gaat tussen aandacht verbreden en deze weer meer richten, kan coaching hier ook inhouden dat je een te open, creatieve geest helpt om te focussen.

In de teamontwikkeling heet deze fase Informing. Na de voorgaande fase van het opbouwen van een wij-gevoel volgt nu een differentiatie van de communicatiestromen en van de verschillende teamrollen. De coach kan helpen bij het opstellen van de profielen, het vergelijken van elkaars voorkeuren, nagaan wie toe is aan een nieuwe uitdaging en het naar elkaar uitspreken van verwachtingen. Er gaat veel geleerd en gecreëerd worden. Vragen zijn: hoe scoort het team op creativiteit, lichtheid, humor en relativeringsvermogen? Hoe kunnen de teamleden vrijelijk associëren en brainstormen? En ook: hoe ligt de balans met ernst en doelgerichtheid?

Via HRcommunity krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Gepost door Isodoor Jonker

1 opmerking

  1. […] Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! […]