Dit hoofdstuk behandelt de fase van de Ster van de Dag, waarin successen worden gevierd en passie tot uitdrukking wordt gebracht. Als coach help je onderzoeken waar de hoogste energie zit, wat de coachee daarmee wil en hoe dit op een haalbare, gezonde manier kan worden vormgegeven. Als we goed gecentreerd zijn, als we ons ‘huis’ goed bewonen, stralen we vanzelf als een ster. We kunnen dan leven vanuit onze passie.

Passie wordt vaak eenzijdig opgevat als: we moeten doen wat we leuk vinden. Passie omvat echter ook een lijdenskant waarin offers worden gebracht. De kernvraag is dan meer: Hoe vallen pijnlijk lijden en een gevoel van vervulling in jouw leven samen? Dit hoeft niet per se groots en meeslepend te zijn. Maar aan coachees suggereren dat ze alleen een succes zijn en stralen als ze altijd plezier in hun werk en leven hebben, doet het mysterie van het leven tekort.

In teamontwikkeling heet deze fase Celebrating. Als coach loont het de moeite om in kaart te brengen hoe de cultuur van het team is met betrekking tot het vieren van successen. Dat geldt voor het collectieve team, maar ook voor de persoonlijke gedragingen. Lachen ze om elkaars grappen? Geven ze elkaar complimenten? Feliciteren ze elkaar bij succes? Worden er gevoelens geuit? En meer naar buiten gericht: Hoe zichtbaar wil het team zijn? Hoeveel laat het team aan anderen in de organisatie weten welke successen zijn geboekt? De paradox is dat deze ster-status dienstbaar kan worden gemaakt aan de organisatie, juist door best practices te delen.

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Gepost door Isodoor Jonker

1 opmerking

  1. […] Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! […]

Laat een opmerking achter.