Dit hoofdstuk behandelt de derde fase van de reis: Weerstand tegen Verandering. In de coaching gaat het om het respecteren van weerstand bij de coachee en onderzoeken wat je als coach moet toedekken en wat je wanneer kunt helpen openleggen. Coachees hebben vaak last van weerstand tegen hun eigen gewenste verandering. Juist daarvoor zoeken zij coaching. Het is een gezamenlijk onderzoeken welke balans er gewenst is tussen het vasthouden aan een ongemakkelijke comfortzone en de onzekerheid van een nieuwe ontwikkeling. Tussen het behouden van het goede en het vernieuwen van wat niet meer past. De coach helpt – indien nodig – de coachee de eigen vitaliteit en stabiliteit te verhogen teneinde straks met voldoende energie het veranderingsproces te kunnen aangaan. Het gaat dan om het opbouwen en versterken van gezonde gewoonten als middel om de wilskracht te versterken, zoals gezond eten, rusten en regelmatig sporten. Hoeveel gezonde weerstand en veerkracht kan de coachee opbouwen? Dat hangt vaak direct samen met hoeveel inzicht hij of zij zal aankunnen.

In teamcoaching noemen we deze weerstandsfase Norming. Het is de periode waarin de gewoonten en tradities worden opgebouwd om de gezonde weerstand van het team te vergroten. Als coach kun je helpen door met het team te onderzoeken welke teamcultuur ze wil vestigen, hoe het wij-gevoel kan worden versterkt en hoeveel de teamleden bereid zijn om in opbouwende activiteiten te investeren.

Via HRcommunity krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! Dat kan hier! De volgende stap vind je hier.

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Gepost door Isodoor Jonker

1 opmerking

  1. […] Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! […]

Laat een opmerking achter.