Tags: anamnese, coaching, forming, proloog, teamcoaching, voorgeschiedenis

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Dit is deel 1.

Dit hoofdstuk gaat over de Proloog, de eerste fase van de reis. Een belangrijke functie van deze fase is het in kaart brengen van de geschiedenis van een cliënt of team en de achtergrond van de coachingsvraag. Door een zorgvuldige anamnese komt er meer zicht op sturende ervaringen vanuit het verleden, dromen en tegenstrijdige waarheden waar cliënt of team mee leven. Een veelzijdig overzicht kan ook aan de coachee al inzicht geven, evenals grip op of begrip voor zijn of haar eigen situatie. Bovendien zegt de geschiedenis veel over de uitdagingen die in de toekomst nog gaan komen. Het onderliggende principe in deze fase is ’’chaos’. Dit weerspiegelt de onbewuste wijsheid die in intuïtie schuilt, maar ook het basisvertrouwen dat het leven is wat het is en dat niet alles onder controle is, noch hoeft te zijn.

In de teamontwikkeling noemen we deze fase van de reis Forming. Het gaat meestal om de fase waarin het team wordt samengesteld. Als coach ondersteun je de processen van de voorbereidende toevalligheden, de intuïties en netwerkvaardigheden waarmee mensen elkaar vinden. Ook kunnen mensen worden ontslagen om een nieuwe organisatiecultuur de kans te geven. Deze voorgeschiedenis lijkt chaotisch en toevallig maar bij nadere studie ook weer heel voorspelbaar. Het in kaart brengen hiervan geeft het team veelal reeds een basis voor samenwerking, evenals zicht op de uitdagingen.

Via HRcommunity krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier. De volgende video vind je hier.

https://youtu.be/TxT2CFJ-Ipo

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Tags: anamnese, coaching, forming, proloog, teamcoaching, voorgeschiedenis
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Uit De Thema Leiderschap & Management

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.