Tags: betrokkenheid, effectory, samenwerken, teamdynamiek

Dit is waarom een sterke teamdynamiek onmisbaar is – en zo bereik je het

Problemen met teamdynamiek, zoals samenwerking, communicatie en betrokkenheid, kunnen de prestaties van organisaties ernstig belemmeren. Vaak is HR als eerst ter plaatse om hier iets aan te doen, maar het is juist belangrijk om als organisatie in te zien dat een goede teamdynamiek en -prestatie een gedeelde verantwoordelijkheid is van iedereen.

Wat is teamdynamiek?

Laten we beginnen met wat teamdynamiek eigenlijk is. Teamdynamiek verwijst naar de interactie, communicatie en samenwerking tussen de leden van een team. Het omvat de manier waarop individuen in een team met elkaar omgaan, hoe ze taken verdelen, beslissingen nemen en uitdagingen aanpakken. Een gezonde teamdynamiek zorgt voor meer productiviteit, creativiteit en tevredenheid binnen het team. Rommelt je teamdynamiek? Dan leidt dat vaak tot conflicten en slechtere prestaties.

Een sterke en gezonde teamdynamiek is gebaseerd op vertrouwen en psychologische veiligheid. Onderzoek, zoals het beroemde “Project Aristoteles” van Google, toont aan dat psychologische veiligheid de doorslaggevende factor is voor goed presterende teams. Als je dat voor elkaar krijgt, dan is je team optimaal berust om sterk te presteren, in voor- en tegenspoed.

Hoe creëer je een sterke teamdynamiek en wat levert het je op?

Teamleden die zich veilig voelen om hun mening te uiten, risico’s te nemen en fouten toe te geven zonder angst voor veroordeling, innoveren meer en werken meer samen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Om dat te realiseren moet je als organisatie uitstralen dat je mensen die vrijheid mogen nemen en hen daartoe stimuleren. Dat brengt je veel. Een gezonde teamdynamiek vermindert niet alleen het personeelsverloop met 50%, maar ze leiden ook tot een stijging van 17% in werktevredenheid wanneer medewerkers zich actief inzetten voor samenwerking op het werk. Verder is het belangrijk dat je de mensen de ruimte biedt om aan hun competenties te werken en zich te ontwikkelen. Omarm ook diversiteit en inclusie, want dat is van groot belang voor goed presterende teams die intensief samenwerken. Kortom, wie een sterke teamdynamiek neerzet, bereikt meer organisatiedoelen en draagt bij aan een gezonde en productieve werkomgeving.

Wat doe je als je teamdynamiek toch niet optimaal is?

Het is niet eenvoudig om je teamdynamiek te verbeteren, dat vereist een strategie. Het is vooral belangrijk om teamdynamiek meetbaar te maken. Traditionele evaluatiemethoden schieten hierin vaak tekort. Het is niet gemakkelijk om complexe nuances van teamdynamiek en de invloed van individuele rollen te meten. Maar dat kan wel en dat doet je aan de hand van feedback. Wil je de prestaties van een team verbeteren en productiviteit stimuleren, dan moet je een feedbackcultuur creëren binnen je organisatie. Door regelmatig het net op te halen in teams weet je beter wat er speelt en kan je maatregelen nemen om zaken te verbeteren. Zo kan je op basis van je meting duidelijke prestatiedoelen stellen en aansturen op continue verbetering binnen de teams in je organisatie.

Effectory, een marktleider in medewerkersonderzoek voor vooraanstaande Nederlandse organisaties en overheidsinstanties, is een voorvechter van de feedbackcultuur waarin voortdurende verbetering centraal staat. Teamdynamiek is voortdurend in beweging en wordt beïnvloed door externe factoren of bijvoorbeeld door nieuwe teamleden. Daarom moeten teams en teamleiders zichzelf regelmatig de vraag stellen: “Boeken we vooruitgang?” en “Welke uitdagingen moeten we aanpakken?”. Teams moeten samen de verantwoordelijkheid dragen om uitdagingen te constateren en aan te pakken. En dat doe je door structureel feedback te geven en te ontvangen. Wanneer je een feedbackcultuur hebt in je organisatie dan durf je sterke punten én zwakke punten te bespreken en identificeer je samen groeimogelijkheden.

Hoe zorg je ervoor dat al je teamleden betrokken zijn?

Met de Teamontwikkeling Scan van Effectory kunnen teams hun eigen dynamiek evalueren en hun prestaties versterken met handige tips en oefeningen. De scan behandelt belangrijke thema’s zoals het vaststellen van heldere doelen en verantwoordelijkheden binnen het team, doordachte taakafstemming, bevordering van goede teamdynamiek, het optimaal benutten van individuele sterke punten en het verhogen van de teamprestaties.

Wat de Teamontwikkeling Scan zo sterk maakt, is dat teams zelf hun enquêtes kunnen uitvoeren; geen top-down structuur. Hierdoor worden alle teamleden actief betrokken bij het verbeteren van de prestaties van het team en ontstaat er een omgeving waarin iedere stem wordt gehoord en gewaardeerd. Continu een vinger aan de pols houden en feedback ophalen leidt tot dynamische teams die hun eigen groei omarmen en in staat zijn om sterke prestaties leveren.

Wat levert een teamontwikkelingsscan je op?

  • Verbetering van teamdynamiek: De scan is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën over teamdynamiek en prestaties en biedt waardevolle inzichten en praktische stappen om teamwork te versterken.
  • Focus op voortdurende verbeteringen: Deze scan is geen eenmalige beoordeling, maar een instrument voor continue monitoring en verbetering, waardoor een cultuur van voortdurende groei ontstaat.
  • Stimulering van collectieve verantwoordelijkheid: De scan benadrukt het belang van individuele rollen bij de algehele prestaties en moedigt een gedeelde toewijding aan om teamdoelen te bereiken.
  • Biedt duidelijke en bruikbare inzichten: De scan is eenvoudig en praktisch ontworpen en biedt heldere, gemakkelijk te begrijpen inzichten op basis van onderzoek.
  • Bevordert openheid en dialoog: Door discussies over prestaties en verbetering te faciliteren, creëert de scan een omgeving waarin teamleden actief kunnen bijdragen aan groei en succes.

Het optimaliseren van teamdynamiek is een krachtig middel om het succes van organisaties te vergroten. Sterke teamdynamiek bevordert effectieve samenwerking, verhoogt de prestaties en zorgt voor tevreden medewerkers. Door het cultiveren van een feedbackcultuur en het gebruik van tools zoals de Teamontwikkeling Scan van Effectory, kunnen organisaties de kracht van teamdynamiek benutten en hun doelen met succes bereiken. Die grote rol voor intensieve samenwerking is onmisbaar voor organisaties die willen groeien en een streepje voor willen hebben op de arbeidsmarkt.

Benieuwd hoe jouw organisatie haar succes kan vergroten? We vertellen je graag hoe Effectory, naast onze teamscan, je hierbij kan ondersteunen. Boek hier vrijblijvend een demo!

Tags: betrokkenheid, effectory, samenwerken, teamdynamiek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.