Met vier verschillende generaties op de werkvloer, is het voor werkgevers soms een uitdaging om ze allemaal tevreden te houden. Onze nieuwste generatie, Gen Z, mag dan nog wel relatief nieuw zijn op de werkvloer maar heeft – naast hoge verwachtingen – al een grote impact. Voor het behoudt en aantrekken van deze nieuwe generatie(s) kan een skills-based aanpak de oplossing zijn. In een zogenaamde Talent Marketplace, wordt werk aan de medewerkers gematched op basis van de skills en ambities van een medewerker, gedreven door AI-technologie. Een win-win situatie voor zowel de organisatie als de medewerker.
Hoe een skills-based benadering nieuwe generaties helpt op de werkvloer
In ons vorige artikel spraken we al over de krapte op de arbeidsmarkt, het tekort aan personeel en specifieke skills in een organisatie. Hierdoor is de balans op de arbeidsmarkt vooral in het voordeel van de werknemers. Met vier verschillende generaties op de werkvloer, is het voor werkgevers soms een uitdaging om ze allemaal tevreden te houden. Onze nieuwste generatie, Gen Z, mag dan nog wel relatief nieuw zijn op de werkvloer maar heeft – naast hoge verwachtingen – al een grote impact. Gen Z is opgegroeid in de digitale wereld met smartphones en laptops en heeft veel ambitie. Ze willen graag nieuwe skills ontwikkelen en transparantie over hoe ze zichzelf kunnen ontwikkelen, binnen of buiten de organisatie. Ze zijn op zoek naar een organisatie de past bij hun eigen waarden en waar diversiteit en work-life balans hoog in het vaandel staan. Kortom, deze generatie vraagt van werkgevers meer flexibiliteit en mobiliteit.
Voor het behoudt en aantrekken van deze nieuwe generatie(s) kan een skills-based aanpak de oplossing zijn. In een skills-based organisatie staat de medewerker met zijn/haar skills centraal. Skills worden als leidraad gebruikt in alle HR-processen en beslissingen. Medewerkers worden gestimuleerd om binnen de organisatie verschillende ervaringen op te doen, netwerk op te bouwen, van rol te wisselen en nieuwe skills te ontwikkelen.
In een zogenaamde Talent Marketplace, wordt werk aan de medewerkers gematched op basis van de skills en ambities van een medewerker, gedreven door AI-technologie. Een Talent Marketplace is geen geavanceerde versie van een nieuw HR-systeem, maar een tweezijdig platform waar de medewerker en zijn/haar skills worden afgestemd op de mogelijkheden binnen de organisatie. Dit platform geeft medewerkers de mogelijkheid om daadwerkelijk baas te worden over hun carrière en verschillende ervaringen op te doen: een mentor zoeken, zich aanmelden voor projecten, nieuwe interne rollen zoeken of een training zoeken die bij ze past.
Wat zijn de voordelen van een interne Talent Marketplace?
Een Talent Marketplace biedt veel kansen voor zowel de organisatie als de medewerker. Traditioneel gezien zoeken bedrijven eerst extern naar kandidaten wanneer er een vacature vrij komt, maar met de opkomst van de skills-based benadering en de Talent Marketplace wordt het steeds eenvoudiger, en aantrekkelijker eerst naar interne kandidaten te kijken. Organisaties hebben door middel van de technologie direct zicht op de skills die ze in huis hebben, waardoor medewerkers beter ingezet kunnen worden en de organisatie wendbaarder en flexibeler kan anticiperen op veranderingen in de markt. Daarnaast biedt het de organisatie meer mogelijkheden om het personeel te up- en re-skillen voor het werk van de toekomst. Bij upskilling gaat het om het ontwikkelen van nieuwe skills die relevant worden in de toekomst boven op de skills die een medewerker al heeft. Bij reskilling gaat het om skills die ontwikkeld moeten worden ter vervanging van bestaande skills die in de toekomst niet meer relevant zullen zijn voor het werk dat gedaan moet worden.
Transformeren naar een skills-based organisatie zal het ontwikkelen van nieuwe skills sterk bevorderen daar het medewerkers meer mogelijkheden geeft – middels het opdoen van ervaringen in andere teams/rollen – snel nieuwe skills aan te leren. Marketing hoeft bijv. niet alleen maar met of in Marketing te werken, maar kan ook op projecten werken of een rol vinden in een andere tak van het bedrijf als de benodigde skillset overlapt. Kennis wordt hierdoor beter verspreidt over de organisatie maar ook de capaciteit kan beter verdeeld worden doordat een tekort of overschot aan talent beter in balans gebracht wordt. Bovenstaand sluit naadloos aan bij de wensen van de nieuwe generaties van nu; toegankelijker en flexibelere carrièremogelijkheden.
Hoe zorg je als organisatie ervoor dat jouw Talent Marketplace een succes wordt?
Het is belangrijk om naar de kern van het probleem binnen de organisatie te kijken dat aan de basis ligt van de transformatie. Er zijn veel verschillende partijen op de markt die zich richten op de verschillende onderdelen van een skills-based organisatie. De vraag is dus: wat is het probleem dat aan de basis ligt van de transformatie, en wat is daar de beste oplossing voor?
Een Talent Marketplace kan een van die oplossingen zijn, maar vergis je niet; het implementeren van een Talent Marketplace is geen simpele taak die je zomaar afstreept. Het integreren van de Talent Marketplace in de business cultuur en goede voorbereiding voor deze verandering is van groot belang. Een Talent Marketplace vraagt om een open cultuur, waar talent niet behoort tot een manager of een team maar onderdeel is van de grotere organisatie en zich daarbinnen kan ontwikkelen. ‘Talent Hoarding’ is wat we veel zien binnen organisaties. Managers vinden het lastig om talent te laten gaan en daarom is het belangrijk dat er duidelijk wordt gecommuniceerd wat het doel is van een Talent Marketplace en hoe het gebruikt kan worden in ieders voordeel.
Kortom, een Talent Marketplace biedt uitkomst voor organisaties die behoefte hebben aan een betere balans in vraag en aanbod van talent én voor medewerkers die zich kunnen blijven ontwikkelen op een vrijblijvende en flexibele manier. Win-win! In ons volgende EY artikel zullen we dieper ingaan op een ander uitdagend vraagstuk van een skills-based organisatie; hoe integreer je skills binnen een organisatie, wie beheert wat en hoe zorg je voor een correcte naleving?
Goed opdrachtgeverschap: beëindiging opdrachtovereenkomst
De ontwikkeling van werknemers: 61% ervaart tijdgebrek als grootste rem
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE