Tags: instroom, loonkostenvoordeel, no-risk, OAZ, sociale zekerheid, SROI, wet- en regelgeving

Navigeren in de wet- en regelgeving van HR

Binnen het HR-vakgebied zijn er veel regels en voorzieningen die van toepassing kunnen zijn op je organisatie. Maar hoe navigeer je tussen alle verplichtingen en mogelijkheden? Hoe volg je de wet- en regelgeving, maar profiteer je wel optimaal van de beschikbare voordelen en subsidies? We zetten enkele punten voor je op een rij.

Wet- en regelgeving voor nieuwe medewerkers

Het aannameproces van een nieuwe medewerker is een proces waar diverse haken en ogen aan zitten. Het vinden van een de juiste medewerker is het eerste punt. Soms is het mogelijk om in een poel van potentiele kandidaten op zoek te gaan naar de medewerker die het beste past. Zo nu en dan is er echter een voorwaarde gesteld aan het vinden van een nieuwe medewerker. De regeling SROI is hier een voorbeeld van. Wanneer jouw organisatie een aanbesteding krijgt van een gemeente, kan deze gemeente een Social Return on Investment aan deze aanbesteding koppelen. Deze wet- en regelgeving rondom SROI is een verplichting waarin de gemeente van de werkgevers vraagt om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

Wet- en regelgeving: de SROI verplichting

Het in dienst nemen van medewerkers uit de doelgroep banenafspraak, is voor sommige werkgevers een stap. Het betreft tenslotte een kwetsbare groep medewerkers. Mede door deze terughoudendheid is het voor medewerkers uit de doelgroep banenafspraak niet altijd eenvoudig om passend werk te vinden. Om deze reden is de SROI verplichting in het leven geroepen. Veel werkgevers die te maken hebben gehad met deze verplichting hebben ervaren dat dit enorm positief kan uitpakken. Door het vertrouwen in de medewerker, maar ook door de vele voordelen die in het leven geroepen zijn voor situaties als deze.

De no-riskpolis

Een van deze voordelen is de wet- en regelgeving rondom no-riskpolis. Wanneer je medewerkers in dienst hebt die arbeidsgehandicapt zijn, structurele functionele beperkingen hebben of in het doelgroepregister banenafspraak geregistreerd staan, kan je als werkgever aanspraak maken op de no-riskpolis. Dit is een looncompensatie die geheel of gedeeltelijk het loon compenseert dat je als werkgever moet doorbetalen bij ziekte van een medewerker. Voor iemand uit het doelgroepregister banenafspraak, geldt de no-riskpolis zelfs onbeperkt en niet enkel de eerste vijf jaar van het dienstverband. Zo is direct een groot financieel risico weggevallen.

Wet- en regelgeving: het loonkostenvoordeel

Wanneer je een medewerker in dienst hebt met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, is het loonkostenvoordeel (LKV) wellicht ook voor jouw organisatie van toepassing. Het LKV is een financiële tegemoetkoming voor een periode variërend van 1-3 jaar en geldt onder andere wanneer je medewerkers in dienst hebt die vallen onder de banenafspraak, of oudere medewerkers die weer aan het werk gaan.

Noodzakelijke controle

Ondanks dat er financiële vergoedingen beschikbaar zijn, blijft het een vervelende situatie wanneer een medewerker langdurig ziek wordt. Voor zowel de medewerker als voor de werkgever. De loonbetalingsplicht naar deze medewerkers stopt in principe na 104 weken ziekte, de medewerker kan dan instromen in de WGA, de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. Het UWV verzorgt deze uitkering voor deze medewerkers.

Middelgrote en grote ondernemingen krijgen de rekening gepresenteerd voor deze zieke (ex-)medewerkers via de gedifferentieerde premieheffing Werkhervattingskas, voor een periode van maximaal 10 jaar. Niet alle WGA-uitkeringen mogen worden doorbelast aan de (ex-)werkgever, bijvoorbeeld als die persoon valt onder de doelgroep banenafspraak is de wet- en regelgeving anders. Het is hierom van groot belang dat deze gegevens worden gecontroleerd, want er worden regelmatig fouten gesignaleerd in de toegerekende lasten en je hebt de mogelijkheid om hier bezwaar tegen aan te tekenen. Hier valt geregeld nog wel wat te winnen.

De wet- en regelgeving in je voordeel

Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare regelingen en mogelijkheden, valt er flink wat geld te besparen. Het vraagt echter wel een flinke tijdsinvestering van werkgevers, om goed op de hoogte te blijven van de mogelijkheden en kansen. Het is van belang bij elke medewerker opnieuw kritisch te kijken naar het dossier en de bijbehorende mogelijke besparingen.

OAZ HR specialisten ondersteunt werkgevers bij dit traject. Door de personeelsdossiers te bekijken en naast de bestaande en nieuwe wet- en regelgeving te houden, wordt er optimaal geprofiteerd van de beschikbare subsidies en worden de werkgeverslasten vaak aanzienlijk verlaagd. Wil je weten of dit voor jouw organisatie ook zinvol is? Neem dan contact op met Alex Veldkamp via [email protected] of bel direct met 088-5600700

OAZ - Download - Whitepaper Sociale zekerheid

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: instroom, loonkostenvoordeel, no-risk, OAZ, sociale zekerheid, SROI, wet- en regelgeving
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE