Tags: Compensatie Transitievergoeding, OAZ, wet- en regelgeving

Ontwikkelingen in de berekening Compensatie Transitievergoeding

Wanneer je medewerker twee jaar ziek is en er is geen uitzicht op re-integratie, dan is de meest verstandige beslissing vaak om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Verstandig voor de werkgever, omdat er ruimte komt voor een nieuwe medewerker. Verstandig voor de medewerker, omdat het de druk verlaagd en er dikwijls een transitievergoeding vrijkomt.

Een dubbele kostenpost voor jou als werkgever?

De transitievergoeding kan echter een flinke kostenpost zijn voor de werkgever. Om te voorkomen dat dit de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet tegengaat en het ‘slapend’ wordt gehouden, is de regeling Compensatie Transitievergoeding in het leven geroepen. De aanvraag voor deze compensatie kan uiterlijk 6 maanden na de betaling van de transitievergoeding worden ingediend bij UWV, zij beoordelen of de werkgever in aanmerking komt voor compensatie en hoe hoog dit moet zijn.

Bij een berekening van de transitievergoeding wordt rekening gehouden met de duur van het dienstverband en het brutoloon. Het brutoloon bestaat in ieder geval uit het vaste salaris, vakantiegeld en een eventuele dertiende maand of eindejaarsuitkering. Daarnaast worden variabele looncomponenten meegenomen zoals provisie, bonussen en onregelmatigheidstoeslagen. Deze laatste zaken zijn echter multi-interpretabel, zo vond even geleden ook een organisatie die hier een bezwaar over indiende.

De rol van de onregelmatigheidstoeslag

Wanneer een onregelmatigheidstoeslag een groot onderdeel is van het inkomen van je medewerker, is dit ook een groot onderdeel van de transitievergoeding. De gemiddelde onregelmatigheidstoeslag van de laatste 12 maanden van het dienstverband wordt in een gangbare transitievergoeding aangehouden. Recentelijk vond een werkgever dit een oneerlijke gang van zaken aangezien de ORT in deze 12 maanden niet van toepassing was en hanteerde de ORT van de laatste 12 maanden voor de ziekmelding. Hierdoor kwam de medewerker uit op een hogere transitievergoeding, iets dat UWV aanvankelijk niet wilde compenseren. De werkgever ging in bezwaar tegen de beslissing van het UWV en stelde dat zij ook moeten kijken naar de periode voordat de medewerker ziek werd. En met succes! De afdeling Bezwaar & Beroep ging mee in dit standpunt en week hiermee af van de standaard berekeningswijze.

Arjan, Specialist Compensatie Transitievergoeding van OAZ, vertelt:

“De afdeling van het UWV die de aanvragen voor Compensatie Transitievergoeding behandelt, hanteert de huidige wet- en regelgeving en heeft geen ruimte om hiervan af te wijken. De gemiddelde ORT wordt berekend over de laatste 12 maanden voor het opzegverbod. De afdeling Bezwaar & Beroep mag daarentegen een andere berekeningswijze aanhouden als hiervoor voldoende reden is. Inmiddels hebben wij meerdere malen contact gehad met het UWV over het hanteren van de voorverlenging en steeds gaan zij mee in deze zienswijze. Wij hopen dat het beleid voor deze situaties duidelijk en eenduidig wordt vastgelegd.”

OAZ staat haar klanten bij in het aanvragen van een Compensatie Transitievergoeding. Wij zijn op de hoogte van de regels en de mogelijkheden, waardoor we je kunnen bijstaan en voor zowel de werkgever als de medewerker een optimale vergoeding kunnen bewerkstelligen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan contact op via [email protected] of bel 088 5600 700.

Tags: Compensatie Transitievergoeding, OAZ, wet- en regelgeving
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.