Tags: Circula, HR, Prioriteiten, strategie

Strategische prioriteiten in 2024: de focus van HR

Het eerste kwartaal is al achter de rug en toch blijven de prioriteiten van HR veranderen. Want wat zijn nou de belangrijkste aandachtspunten volgens HR? Op basis van het onderzoek van Circula zetten we de belangrijkste prioriteiten van 2024 op een rij.

Benieuwd naar de onderzoeksresultaten? Bekijk het rapport hier!

1. Medewerkerstevredenheid

Niet geheel verrassend staat het vergroten van de medewerkerstevredenheid op de eerste plaats, met 51% van de werkgevers die hier in 2024 op focussen. Hoewel in veel gevallen de medewerkerstevredenheid best goed is, blijft het een aandachtspunt voor HR. Bedrijfsbreed is er inmiddels het begrip voor het feit dat mensen de belangrijkste drijfveer zijn achter het succes van een bedrijf.

2. Verhogen retentie

De gemiddelde tijd dat mensen bij dezelfde werkgever blijven wordt steeds korter. Het gras is altijd groener bij de volgende werkgever en het is de taak van HR om het hoge verloop tegen te gaan. In de helft van de gevallen staat het verhogen van de retentie op de prioriteitenlijst, en geheel terecht.

Op een krappe arbeidsmarkt is het steeds lastiger om de juiste mensen te vinden en te binden. Het aannemen van nieuwe mensen kost tijd, er is in veel gevallen hulp nodig van buitenaf in de vorm van recruiters en de tijd die het duurt om een vervanger te vinden voor iemand die weggaat, wordt de rest van het team overbelast door het opvangen van extra werkzaamheden. Een belangrijke prioriteit dus in de ogen van HR.

3. Vitaliteit medewerkers

Veelal gedreven vanuit het management is er steeds meer focus op vitaliteit. De trend werd voor het eerst gezien enkele jaren terug, toen op basis van meerdere onderzoeken werd geconcludeerd dat een focus op vitaliteit kan zorgen voor minder verzuim, verhoogde productiviteit en daarmee meer succes voor het bedrijf. De vraag is alleen hoe hier invulling aan wordt gegeven.

Vaak bieden werkgevers gezonde tussendoortjes of lunches op kantoor, of wordt er een sportschoolabonnement beschikbaar gesteld aan medewerkers om op die manier gezond te kunnen blijven. Hoewel dit altijd met goede bedoelingen gebeurt, is het de vraag in hoeverre het doel hiermee wordt bereikt. Onderzoek toont aan dat wanneer er een sportschoolabonnement wordt aangeboden, gemiddeld slechts zo’n 20% gebruik maakt van het abonnement. Daarmee komt de focus van HR te liggen op hoe ze de andere 80% kunnen ondersteunen bij hun vitaliteit.

4. Salaris & employee benefits

Op plek vier vinden we salaris en employee benefits terug, iets wat nauw samenhangt met de eerste twee prioriteiten. Wat het onderzoek aantoont is dat het totale pakket aan compensatie cruciaal is voor medewerkers en dat dit bijdraagt niet alleen aan de tevredenheid, maar ook aan de retentie van medewerkers.

Tegelijkertijd is dit vaak ook het meest uitdagende thema binnen HR aangezien aanpassingen meestal een grote investering vragen vanuit het bedrijf. Zowel het salaris als de introductie van nieuwe (of vervanging van huidige) employee benefits, zijn kostenposten waar goed over moet worden nagedacht.

5. Werk-privé balans

De top vijf wordt afgesloten met een focus op het verbeteren van de werk-privé balans. Werk neemt een groot deel van onze tijd op en daar worden we allemaal voor betaald. Tegelijkertijd kan het soms wat te veel worden en komen er, ook onder werktijd, privésituaties om de hoek kijken die onze aandacht vragen. Of dat nou structureel is door jonge kinderen of mantelzorg, of incidenteel door een doktersbezoek of stormschade, ons leven draait niet alleen om werk. Steeds meer werkgevers beginnen het belang van de juiste balans te begrijpen en gaan dit dus ook actief ondersteunen.

Onderzoeksrapport

Nu we weten wat de prioriteiten zijn van HR in 2024, rest er nog een vraag: zijn dit wel de juiste prioriteiten? Het onderzoeksrapport van Circula toont aan dat dit niet het geval is en dat de aandacht in veel gevallen uitgaat naar de verkeerde thema’s. Ben je benieuwd wat er mist op jouw prioriteitenlijst? Download het rapport en kom erachter!

Tags: Circula, HR, Prioriteiten, strategie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.