Tags: arbeidsrecht, OAZ, subsidie, uitgelicht

Subsidieregeling Praktijkleren“ Hoe zat het ook alweer?

Je bent een erkend leerbedrijf en biedt een leerplek aan voor leerlingen. Een mooie manier natuurlijk om nieuw personeel aan te trekken. Echter kost jou dit als HR-professional niet alleen de nodige tijd (denk aan begeleiding van de studenten), maar ook vaak extra geld. Door de subsidieregeling Praktijkleren wordt dit voor jou aantrekkelijker! De regeling stimuleert je namelijk om een werkplek aan leerlingen aan te bieden. Sinds dit schooljaar zijn aan de regeling ook hbo deeltijd- en duale studies toegevoegd. Maar waar moet je op letten als je een aanvraag doet voor Praktijkleren? Dat leggen wij jou graag uit!

Toevoeging van hbo-opleidingen

Sinds het begin van de subsidieregeling Praktijkleren komen op hbo-niveau alleen de opleidingen uit de onderdelen Techniek en Landbouw & Natuurlijke omgeving in aanmerking voor de regeling. Vanaf schooljaar 2018-2019 is dit uitgebreid met Gezondheidszorg en Gedrag & Maatschappij! Om in aanmerking te komen moeten de opleiding duaal of deeltijd én croho-erkend zijn. Door de uitbreiding in Praktijkleren kan jouw organisatie nu wellicht wel in aanmerking komen!

Tip: zorg voor een duidelijke en up-to-date overzicht van alle opleidingen die binnen jouw organisatie in aanmerking komen zodat de administratie van de onderbouwing op tijd ingezet kan worden.

De onderbouwing… Wat heb je nodig?

1. Een Praktijkovereenkomst

De onderbouwing voor Praktijkleren start met de praktijkovereenkomst, die ondertekend is door de opleider, (jouw) bedrijf en de leerling. In dit document worden afspraken vastgelegd zoals de opleiding die gevolgd gaat worden, de duur van de opleiding, de te besteden uren (totaal of per week) en de locatie waar de beroepspraktijkvorming wordt gevolgd.

Tip: De praktijkovereenkomst vormt de basis van de subsidieaanvraag en is een belangrijk document om in jouw dossier vast te leggen. Kaart dit belang ook aan bij de hogescholen. Vanuit de wetgeving is dit document namelijk niet verplicht voor de deeltijdvariant van de opleiding maar zonder praktijkovereenkomst kan geen aanvraag Praktijkleren ingediend worden!

2. Onderbouwing van de begeleiding

Je moet kunnen aantonen dat de leerling in de desbetreffende opleidingsperiode begeleiding heeft gehad van een praktijk- of werkbegeleider. Dit kan bijvoorbeeld door gespreksverslagen te bewaren van de momenten dat feedback wordt gegeven of een beoordeling/voortgang wordt besproken.

Urenregistratie

Tot slot moet van elke deelnemer een aan-/afwezigheidsregistratie worden bijgehouden. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van het dienstrooster. Voor de verantwoording van de subsidie tellen alleen de weken mee waar daadwerkelijk begeleiding heeft plaatsgevonden. Indien sprake was van ziekte-, verlof- en studiedagen of een roostervrije periode, dan mogen deze weken niet meegenomen worden in de subsidieaanvraag.

Documenten zoals praktijkovereenkomsten, roosters en tussentijdse beoordelingen liggen vaak verspreid door de hele organisatie. Dit kost niet alleen heel veel tijd, maar het gaat ook ten koste van het overzicht. Zorg dat je dit centraal houdt en managet in één systeem. Zo loop je nooit onnodig subsidie mis.

Toch nog vragen?

Heb je na het lezen nog vragen over de subsidieregeling Praktijkleren? Neem dan gerust contact op OAZ. Wij helpen je graag verder!

Tags: arbeidsrecht, OAZ, subsidie, uitgelicht
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.