Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#15 Over leidinggeven in tijden van drukte en stress

De rol van leidinggevenden is cruciaal bij het hanteren van werkdruk in organisaties. Deze rol is de laatste decennia behoorlijk van kleur verschoten. Waar voorheen de beste inhoudelijke man of vrouw de baas werd van het team, wordt nu vaker gezocht naar degene die anderen goed faciliteert om het werk te kunnen doen.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Leidinggevenden vervullen een cruciale rol bij het hanteren van werkdruk. Maar deze rol is de afgelopen jaren behoorlijk van kleur verschoten. Modern leidinggeven is ‘je medewerkers faciliteren om hun werk goed te kunnen doen’. Vroeger werd vaak de beste inhoudelijke man of vrouw de baas en die bleef dan zelf altijd nog veel inhoudelijk werk doen. Van een moderne leidinggevende wordt inmiddels verwacht dat deze de inhoud van het werk hélemaal aan anderen overlaat. Dat is voor sommigen al lastig genoeg. Maar momenteel zie je daar bovenop nog dat veel leidinggevenden worstelen met personeelstekorten, hoog ziekteverzuim en met de vraag hoe ze dan toch alle inhoudelijke opgaven voor elkaar gaan krijgen. Dit vraagt om keuzes maken, goed kunnen uitleggen waarom die keuzes nodig zijn maar het vraagt vooral ook om het goed aanvoelen van de (werk)druk bij de mensen om je heen. Er worden in feite zeer uiteenlopende eigenschappen van iemand gevraagd, namelijk zakelijkheid én groot inlevingsvermogen. Daarbij doe je het ook nooit voor iedereen goed. Als je nee zegt tegen extra werk voor je afdeling, om zo je mensen te beschermen, dan heb je weer iets uit te leggen aan je baas.

In deze podcastserie is al vaker aan bod gekomen dat een leidinggevende er veel aan kan (en moet) doen om te voorkomen dat medewerkers uitvallen. Dit lukt alleen als je heel goed weet waar de sterktes en zwaktes van je mensen zitten, waar ze goed bij gedijen maar ook waar ze onder gebukt gaan en hoe je ze kunt helpen om een verstoorde balans weer goed te krijgen. Een aantal dingen kun je als leidinggevende alleen maar zelf doen. Maar er zijn gelukkig ook dingen waarbij je de medewerkers élkaar kunt laten versterken…

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.