Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#30 Over de kracht van emoties en hoe je die hanteert

In deze 1e aflevering na de zomer duiken we meteen het diepe in. Het boek 'Omarm je emoties' van Ronald J. Frederick (vertaald door Rogier Poels) vormt de aanleiding voor een 'deep dive'. De schrijvers (beiden actief als psycholoog/therapeut) leggen uit hoe wij onze cognitie steeds meer de boventoon laten voeren en onze emoties - die juist zo behulpzaam kunnen zijn - wegdrukken. Met alle gevolgen voor onze (mentale) gezondheid.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Emoties zijn innerlijke belevingen die we ervaren door situaties of gebeurtenissen. In biologische zin zijn het reacties van onze hersenen op affectieve prikkels. Ze zijn subjectief, instinctief, aangeboren of aangeleerd. Maar onze emoties kunnen vooral ook een zuivere leidraad zijn om tot acties of keuzes te komen. Als we ze goed herkennen geven ze ons helderheid over de behoeften die we hebben. Velen van ons vinden emoties echter maar ongemakkelijk en we zijn er meester in geworden om ze te negeren en weg te drukken. Al tijdens onze opvoeding is ons duidelijk gemaakt dat je sommige emoties maar beter binnen kunt houden. Dat heeft zich vervolgens in onze hersenen flink vastgezet. Met alle gevolgen van dien! Want emoties laten zich niet wegdrukken. Ze blijven vaak opspelen en verhullen zich desnoods als zeurderige, vage of minder vage klachten.
Je kunt leren je emoties weer te omarmen; ze weer te gebruiken waarvoor ze zijn. Dit begint met het herkennen van de basisemoties in jezelf: boosheid, verdriet, angst, blijdschap, liefde, verrassing, walging, schaamte/schuld. Deze emoties zijn in eerste instantie het gemakkelijkst voelbaar via je lijf. Emotionele mindfulness oefeningen kunnen je helpen om hiermee verder te gaan. Je geeft daarmee gerichte, maar ook milde, aandacht aan je emoties en het helpt je ook om ze niet gelijk weer cognitief te benaderen. Als de aandacht zich namelijk verlegt naar ‘denken of praten over’ je gevoel dan ben je niet meer echt aan het voelen. In het boek van Frederick worden diverse eenvoudige oefeningen uitgelegd. Eenvoudig, maar omdat we zo cognitief zijn ingesteld, valt het nog helemaal niet mee om te doen. Ook angstige gevoelens kunnen de kop op steken omdat we simpelweg een beetje bang zijn geworden voor onze emoties. Bang dat ze ons overspoelen en vervolgens met ons aan de haal gaan. Dan fungeert die angst eigenlijk als een afweermechanisme waar we langsheen moeten zien te komen. Gevoelens gedragen zich namelijk doorgaans als de golven van de zee: ze kunnen je overspoelen, maar trekken zich daarna ook weer terug. Voor mensen met grote angstgevoelens is het natuurlijk altijd een aanrader om zulke oefeningen onder begeleiding te doen.

Luisteren maar naar deze aflevering! Dan heb je een goede eerste indruk. Kun je daarna altijd nog besluiten om met het boek aan de slag te gaan (of om iemand te zoeken die je goede begeleiding kan geven).

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.