Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#31 Over wat verzuimcijfers ons vertellen (en wat niet)

Cijfers over ziekteverzuim en onderzoeksinformatie over burn-outachtige klachten leveren de afgelopen jaren ongekend veel aandacht op in de media. Er volgen direct allerlei berichten en bespiegelingen; liefst met veel aandacht voor het negatieve. Nu willen we bij (Werk)drukdrukdruk niks wegrelativeren. Maar we zijn wel op zoek naar nuchtere, feitelijke informatie die ons helpt om tot verbeteringen te komen.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Tweeledige berichten in de media over ’s lands ziekteverzuimcijfers. Enerzijds de (juichende) constatering dat – na 7 jaar oplopend ziekteverzuim – we eindelijk aan een daling zijn begonnen. De actuele CBS-cijfers zien er als volgt uit: in het 1e kwartaal van 2023 een gemiddeld verzuimpercentage van 5,7% (t.o.v. 6,3% in 2022) en in het 2e kwartaal een percentage van 5% (t.o.v. 5,4% in 2022). Fijn natuurlijk dat we een eerste daling te pakken hebben. Maar daarbij moeten we niet uit het oog verliezen dat 2022 historisch gezien de aller slechtste verzuimcijfers ooit voortbracht (gemiddeld verzuimpercentage over dat hele jaar: 5,6%). De nuchtere constatering hierbij is dat één zwaluw nog geen zomer maakt.

Het erbij pakken van de jaarlijkse NEA (de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO samen) geeft in ieder geval meer gevoel bij de ‘verzuimtrein’ waar we met z’n allen in zitten. Daarin zijn tendensen te vinden over de oorzaken áchter de verzuimcijfers. Deze enquête wordt jaarlijks ingevuld door zo’n 60.000 werknemers van allerlei leeftijden en uit allerlei sectoren. Uit de NEA van 2022 blijkt bijvoorbeeld dat 17% van de werknemers burn-outachtige klachten heeft (16% in ’21) en 37% geeft werkdruk/-stress als reden voor verzuim (35% in ’21). De afgelopen jaren laten ook deze percentages helaas een opbouw zien waar we nog niet blij van kunnen worden. Het is even afwachten wat de uitkomsten van het jaar 2023 zullen zijn. Laten we hopen dat daar dezelfde beweging in gemaakt wordt als in de recente CBS-kwartaalcijfers.

Prominenter – en veel negatiever – waren de mediaberichten over jongeren en de werkstress die specifiek zij ervaren. Met koppen als ‘1 op 4 van de 25-34-jarigen heeft burn-outklachten door werk’ slaat de schrik je om het hart. Maar ook hierbij loont het om even goed naar de cijfers en de informatie te kijken. Niet om het toch nog altijd zorgwekkende signaal weg te bagatelliseren. Maar wel om een reëler beeld te krijgen van de situatie om vervolgens tot passender oplossingen te kunnen komen. In deze aflevering zoomen we hier verder op in. Luisteren maar!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.