Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#42 Over holistische psychologie

Holistische psychologie richt zich op geest, lichaam en ziel. In de kern gaat het om het vinden van balans in het zenuwstelsel en het helen van emotionele wonden. Dr. Nicole LePera schrijft hierover in 'How to do the work' diepgravend en ook handzaam en toepasbaar. Ze legt (met onderbouwing) uit hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en hoe ervaringen in de vroege jeugd, bij sommigen van ons, een weerbarstig spoor trekken. Het werk wat je dan te doen staat om zelf een ander spoor te vinden komt uitgebreid aan bod.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Holistische psychologie richt zich op de geest, het lichaam en de ziel. Doel is om via deze ingangen te zoeken naar nieuwe balans in het zenuwstelsel. Dit draagt bij aan het helen van emotionele wonden. De titel van LePera’s boek slaat op het terugkerende werk wat mensen te doen hebben om die balans te vinden en te houden.

Er wordt goed uitgelegd hoe lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en wat de uitwerking van permanente spanning is op je systeem. Er wordt verwezen naar onderbouwde onderzoeken en theorieën zoals de polyvagaaltheorie. En naar alles wat men inmiddels weet over de relatie tussen onze hersenen en onze darmen en alle vertakkingen van ons zenuwstelsel naar andere vitale organen. Je krijgt een goed beeld van wat een voortdurende fight/flight/freeze-houding allemaal doet met je hormoonhuishouding en hoe daardoor allerlei lichamelijke klachten ontstaan zoals verlaagde afweer en grote ontstekingsgevoeligheid.

Het boek is vooral gericht op mensen die al lange tijd vastzitten in een patroon van ongezonde, zelfdestructieve gewoonten en slechte coping – vaak gecombineerd met lichamelijke klachten. Zij worden aangespoord om hun kindertijd onder de loep te nemen en het voorbeeldgedrag dat ze van daaruit hebben meegekregen van hun opvoeders. Kindertrauma’s vormen een centraal thema in het boek. Zo kun je leren begrijpen waarom je zo vastzit in je manier van doen. En dat je lichaam zo gewend is aan deze gespannen staat van zijn, dat het met weerstand reageert als je stappen zet in een betere richting. Belangrijk om te weten! Dit is namelijk vaak de reden dat mensen afhaken in het nemen van die stappen.

Luister voor meer naar deze 42e aflevering!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.