Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#44 Over hormonen op de werkvloer

Vrouwspecifieke gezondheidszaken krijgen (en verdienen!) steeds meer aandacht. En dat is ook belangrijk voor de werkvloer want... Er zijn bijvoorbeeld 1,9 miljoen werkende vrouwen tussen de 40 en 65 jaar, waarvan velen last hebben van overgangsklachten. 40% van hen verzuimt weleens vanwege die klachten. Als we hier gemakkelijker met elkaar over gaan spreken, komen we tot betere oplossingen 'hoe hiermee om te gaan'.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Er is een informatie-inhaalslag nodig op gebied van vrouwspecifieke gezondheidszaken. Dat is óók voor werkgevers relevant omdat het raakt aan de inzetbaarheid van vrouwen op de werkvloer. Maar hoe zijn we eigenlijk zo op achterstand geraakt met dit onderwerp? Een eerste oorzaak ligt in de manier waarop lange tijd medisch onderzoek is gedaan. Dat onderzoek is te sterk gericht geweest op mannen. Vrouwen werden (en worden soms nog altijd) uit onderzoekspopulaties gehaald omdat hun hormoonschommelingen de uitkomsten verstoren. Je kunt je er iets bij voorstellen, maar fijn is het niet.

Ook vrouwen zelf doen soms een duit in het zakje van onbespreekbaarheid en lijden in stilte. Er is toch een soort schaamte over de eigen klachten en het ongemak wat daarmee samenhangt. Neem overgangsklachten: opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, concentratie- en geheugenproblemen. Niet bepaald een gezellig rijtje om bij de koffie met je collega’s te bespreken. En dan toch… De zwijgzaamheid erover maakt het uiteindelijk toch allemaal nog wat erger. Het zou in ieder geval al heel veel schelen wanneer de hulploketten van werkgevers er wél met vrouwen over in gesprek gaan. HR kan zorgen dat de ingeschakelde arbodienst er een goede alertheid op heeft. En nog beter is natuurlijk dat de kennis en informatie bij de héle organisatie (bij vrouwen zelf, de leidinggevenden, de collega’s) naar een hoger plan wordt getild. We hoeven heus niet allemaal vrouw-deskundigen te worden. Maar wat aandacht voor dit onderwerp via intranet of door middel van een themasessie, kan al veel goeds doen. En oh ja, je kunt natuurlijk ook deze podcast aflevering daarvoor gebruiken.

Voor contact en/of reacties?
https://www.linkedin.com/in/melissa-schouman-b3610211/
[email protected]

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.