Tags: podcast, stress, task switchen, vitaliteit, wellbeing

Miniserie 1/5: Teveel werkdruk? Stop dan hiermee

Even je mail checken terwijl je in een meeting zit. Naar de radio luisteren terwijl je een rapport aan het doornemen bent. Een collega begroeten terwijl je met iemand aan het bellen bent. Alledaagse bezigheden die geheel onschuldig lijken, maar is dat ook zo?

Deze blogpost is onderdeel van de vijfdelige miniserie ‘Even op adem komen’ waarin The Body Practice in 5 podcast afleveringen tips & tricks deelt op het gebied van minder stress door je mailbox, een betere privé-werkbalans en beter leren omgaan met werkdruk. Ook te volgen op LinkedIn, en Instagram.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Lisa Huiskamp

Is multitasken een mythe?

Geloof jij dat je meerdere dingen goed tegelijkertijd kan doen? Dat je prima naar muziek kan luisteren en ondertussen gefocust kan lezen? Of dat je snel een mailtje tussendoor kan beantwoorden terwijl je in een meeting zit? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Meerdere onderzoeken in de neurowetenschap tonen aan dat ons brein niet in staat is om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. In elk geval niet op de manier zoals die hopen of willen. Sterker nog, wat we eigenlijk aan het doen zijn is task switchen. We wisselen gewoon snel van taak naar taak. Elke keer als je van de ene naar de andere taak gaat, vindt er een stop/start-proces plaats in jouw brein.

Dat start/stop/start-proces vraagt veel van ons brein. In plaats van het tijdbesparend is, kost het ons juist tijd. Het is minder efficiënt, we maken meer fouten en het kost ons lichaam energie. Maar er gebeurt ook nog iets anders…

De impact van task switching 

Volgens psycholoog Gerald Weinberg kost elke extra taak waar je tussen schakelt 20-80% van je totale productiviteit:

  • Focussen op één taak tegelijk = 100% van je productieve tijd beschikbaar. Dus 100% focus en aandacht.
  • Taakwisseling tussen twee taken tegelijk = 40% van je productieve tijd voor elke taak en 20% verloren aan task switching.
  • Taakwisseling tussen drie taken tegelijk = 20% van je productieve tijd voor elke taak en 40% verloren aan task switching.

Beluister aflevering #32 ‘Teveel werkdruk? Stop dan hiermee’ om meer te weten te komen over task switching en impact die het heeft op jouw ervaren werkdruk. 

In de volgende post in deze seriereeks staan we stil bij hoe je een betere privé-werkbalans kunt creëren.

De afleveringen van De Vitaliteit Podcast zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: podcast, stress, task switchen, vitaliteit, wellbeing
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.