Tags: leefstijlverandering, nudging, podcast, vitaliteit, wellbeing

Nudges: een zetje in de rug voor leefstijlverandering

Nudges geven, wat houdt dat in? Uiteindelijk ligt de keuze tot gezonder leven bij de medewerker zelf en daar kun jij als werkgever alleen maar een faciliterende rol in spelen. Het opleggen of ’’dwingen’ heeft geen zin. Maar wellicht kan het helpen om 'nudges' te geven.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: The Body Practice

Nudges geven, wat houdt dat in? Uiteindelijk ligt de keuze tot gezonder leven bij de medewerker zelf en daar kun jij als werkgever alleen maar een faciliterende rol in spelen. Het opleggen of ’’dwingen’ heeft geen zin. Maar wellicht kan het helpen om ‘nudges’ te geven.

Nudges in de supermarkt: voorbeeld doet volgen

In supermarkten is het een veel gebruikte strategie om consumenten een zetje in de goede richting te geven: oftewel nudges geven. Nudging wordt gebruikt om een positieve gedragsverandering teweeg te brengen en mensen op een onbewust niveau aanzetten tot bepaald gedrag. Denk maar eens aan de producten die je op ooghoogte vindt in de schappen. Een supermarkt wil dit product zo aantrekkelijk mogelijk voor jou maken omdat ze daar de meeste marge op hebben en er dus het meeste aan verdienen. Wist je dat je dit principe ook kunt gebruiken voor vitaliteit en wellbeing op de werkvloer? Het is met name een goede tactiek voor de medewerkers waarvan je wilt dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om gezonde keuzes te maken.

Waarom werken nudges zo goed?

Nudges of duwtjes in de goede richting werken zo goed omdat ze niet afhankelijk zijn van cognitieve capaciteiten, discipline, intelligentie of aandacht. Ze spelen in op het onbewuste systeem in ons brein en zo wordt ons gedrag beïnvloed zonder dat we dat zelf, bewust, in de gaten hebben.

Na het luisteren van deze podcast aflevering weet je welke basisprincipes je kunt toepassen voor succesvol nudgen op de werkvloer. Ook deelt The Body Practice een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen als werkgever.

De afleveringen van De Vitaliteit Podcast zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple.

Tags: leefstijlverandering, nudging, podcast, vitaliteit, wellbeing
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.