Tags: mindset, podcast, stress, vitaliteit, wellbeing

Stress is niet de vijand

Welke associatie heb jij met stress? Positief of negatief? Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, terwijl dat in de basis niet terecht is. Wist je dat de manier waarop jij naar stress kijkt bepalend is voor hoeveel stress je ervaart?

Welke associatie heb jij met stress? Positief of negatief? Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, terwijl dat in de basis niet terecht is. Wist je dat de manier waarop jij naar stress kijkt bepalend is voor hoeveel stress je ervaart?

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Lisa Huiskamp

Positieve en negatieve stress

Voordat we dieper ingaan op de manier waarop jouw mindset jouw stresslevels beïnvloedt, is het goed om te weten dat je kunt spreken van positieve en negatieve stress. Positieve stress wordt gekenmerkt door een kortdurend karakter waarbij er sprake is van een verhoogde alertheid en concentratie, meer creativiteit, betere spierfuncties, verhoogd uithoudingsvermogen, verhoogde weerstand tegen pijn en een betere immuniteit. Denk maar eens aan een situatie waarin je een deadline op het werk moet halen. De stress die je daardoor ervaart kan ervoor zorgen dat je super gefocust en geconcentreerd kan werken, langer kan doorwerken dan normaal en creatief aan staat. Dit zorgt ervoor dat je jouw succesvol deadline haalt. 

Daar tegenover staat negatieve stress. Dat ontstaat wanneer je langdurige stress ervaart. Bijvoorbeeld wanneer je gedurende een langere periode werkdruk ervaart of maandenlang in een verbouwing van je nieuwe huis zit. Wanneer je lichaam langdurig onder stress staat krijg je last van een verslechtering van cognitieve functies zoals geheugen en intellect, slechte concentratie, spierspanningen die leiden tot verschillende lichamelijke klachten (vaak in de nek en hals), beklemd gevoel op de borst, overmatige vermoeidheid (mede door slecht slapen) en verslechterde weerstand en immuniteit.

De impact van jouw mindset op stress

Onderzoek heeft aangetoond dat de manier waarop jij naar stress kijkt van invloed is op hoeveel stress jij ervaart. Daarom is het goed om eens bij jezelf na te gaan: hoe kijk ik naar stress? 

Beluister aflevering #30 Stress is niet de vijand om meer te weten te komen over positieve en negatieve stress en de impact van jouw mindset op stress.

De afleveringen van De Vitaliteit Podcast zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: mindset, podcast, stress, vitaliteit, wellbeing
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.