Tags: , , , ,

Nudges: een zetje in de rug voor leefstijlverandering

» Podcasts
» Wellbeing

»

Nudges: een zetje in de rug voor leefstijlverandering

Nudges geven, wat houdt dat in? Hoe bereik je de medewerkers op de werkvloer die een leefstijlverandering het meeste nodig hebben? Het zijn vaak de mensen die al geïnteresseerd zijn in een gezonde leefstijl die deelnemen aan activiteiten die jullie als werkgever organiseren. Maar het is juist de groep die het zo hard kan gebruiken die je wilt bereiken. Hoe zorg je ervoor dat zij intrinsiek gemotiveerd zijn om hun leefstijl te veranderen? Wellicht kan het helpen om ‘nudges’ te geven.

Nudges geven, wat houdt dat in? Uiteindelijk ligt de keuze tot gezonder leven bij de medewerker zelf en daar kun jij als werkgever alleen maar een faciliterende rol in spelen. Het opleggen of ‘dwingen’ heeft geen zin. Maar wellicht kan het helpen om ‘nudges’ te geven.

Nudges in de supermarkt: voorbeeld doet volgen

In supermarkten is het een veel gebruikte strategie om consumenten een zetje in de goede richting te geven: oftewel nudges geven. Nudging wordt gebruikt om een positieve gedragsverandering teweeg te brengen en mensen op een onbewust niveau aanzetten tot bepaald gedrag. Denk maar eens aan de producten die je op ooghoogte vindt in de schappen. Een supermarkt wil dit product zo aantrekkelijk mogelijk voor jou maken omdat ze daar de meeste marge op hebben en er dus het meeste aan verdienen. Wist je dat je dit principe ook kunt gebruiken voor vitaliteit en wellbeing op de werkvloer? Het is met name een goede tactiek voor de medewerkers waarvan je wilt dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om gezonde keuzes te maken.  

Nudges: een zetje in de rug voor leefstijlverandering

Waarom werken nudges zo goed?

Nudges of duwtjes in de goede richting werken zo goed omdat ze niet afhankelijk zijn van cognitieve capaciteiten, discipline, intelligentie of aandacht. Ze spelen in op het onbewuste systeem in ons brein en zo wordt ons gedrag beïnvloed zonder dat we dat zelf, bewust, in de gaten hebben.  

Na het luisteren van deze podcast aflevering weet je welke basisprincipes je kunt toepassen voor succesvol nudgen op de werkvloer. Ook deelt The Body Practice een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen als werkgever. 

De afleveringen van De Vitaliteit Podcast zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Eerder publiceerde Lisa Huiskamp van The Body Practice ook al podcasts op HRcommunity, maar ook verschillende artikelen over vitaliteit en een gezonde levensstijl. Je vindt alles van Lisa hier terug.

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Podcasts

WorkPlace Day 2020

De rode draad tijdens de WorkPlace Day 2020 is dat we in beeld willen brengen wat nu wel en niet werkt bij de werkplek. Dat doen we zowel aan de…
Lees verder

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu