Tags: , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: De uitzendrelatie

» Podcasts
» Arbeidsmarkt

»

Podcast Juridisch Geneuzel: De uitzendrelatie

De uitzendrelatie is al geruime tijd onderwerp van discussie: waar komt uitzendwerk eigenlijk vandaan? Welke kant gaat het op? Hoe werkt het verlichte regime? Wat zijn de rechten van de uitzendkracht? Wat is de rol van de Uitzend-cao? En is er te veel flexibiliteit? Inbellers: Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt TU) en Johan Zwemmer (advocaat en universitair docent UvA).

De uitzendovereenkomst

Een uitzendrelatie is een driehoeksrelatie: het uitzendbureau (de formele werkgever) stelt de uitzendkracht (de werknemer) ter beschikking om arbeid te verrichten bij een derde, de inlener (de materiële werkgever). De uitzendkracht heeft een uitzendovereenkomst. Dit is een arbeidsovereenkomst waarop een verlicht regime van toepassing is.

Het verlichte regime

Het verlichte regime bestaat onder andere uit de uitgestelde ketenregeling en het uitzendbeding. Wat houdt deze ketenregeling exact in? Hoe werkt het fasensysteem? Geldt het uitzendbeding ook bij ziekte? En welke rol speelt de Uitzend-cao hierbij?

De rechtspositie van de uitzendkracht

Uitzendkrachten hebben een ander beschermingsniveau dan reguliere werknemers. Wat is exact het verschil? Wat regelt de Wet allocatie arbeidskrachten voor intermediairs (Waadi) op dit gebied? En hoe werkt de gelijkebehandelingsnorm, ook wel bekend onder de naam inlenersbeloning?

De toekomst van uitzendwerk

Zowel de Commissie-Borstlap als het sociaal akkoord wil flexwerk inperken. Zo wordt voorgesteld dat uitzendwerk alleen kan worden ingezet bij ‘piek en ziek’. Is dit een goed idee? Is er momenteel te veel flexibiliteit dat ten koste gaat van de rechtszekerheid? Of wordt de klok met deze voorstellen jaren teruggezet?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Podcasts

Een wake-up call voor slaap!

Herken jij dat gevoel? ’s Morgens uitgerust wakker worden, ruim voordat de wekker gaat, nog een keer omdraaien, lekker al je spieren uitrekken en uitgeslapen je werkdag in stappen? Ik…
Lees verder

Gelijk of gelijkwaardig?

“If you judge a fish by its ability to climb a tree, it will believe it’s whole life that it is stupid”. Een prachtige quote van Einstein, die al langer…
Lees verder

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu