HR-professionals zullen volgend jaar voor het eerst sinds vijf jaar niet langer werving van nieuwe medewerkers als topprioriteit hebben, maar juist scholing en behoud van huidige medewerkers. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa.

Grote kans dat je je hier al mee bezig houdt als HR-professional. Maar waar liggen nog kansen? Voor goed talentmanagement houd je je bezig met drie stromen: instroom, doorstroom en uitstroom.

Ten eerste de instroom

Het begint natuurlijk bij het in huis hebben van talent. En zoals heel Nederland, staan er bij jouw organisatie ongetwijfeld ook voldoende vacatures uit. Daar moet je slim mee omgaan. Niet alleen voor je interne workload, maar bovenal voor jouw potentiële nieuwe medewerkers. Drie onderdelen spelen hier een belangrijke rol:

 • een goede werken-bij site
 • automatiseren van het sollicitatieproces
 • goede onboarding

De realiteit is dat meer dan een derde van de nieuwe medewerkers in minder dan een halfjaar weer weg is. Zonde toch? Als nieuwe medewerkers zich onderdeel van de organisatie voelen, blijven ze liever. Hogere betrokkenheid = langer blijven.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling of doorstroom is een belangrijk onderdeel van goed talentmanagement. De nieuwe generatie op de arbeidsmarkt zoekt uitdaging in zijn of haar werk, heeft ambitie en wil doorgroeien. Vaak is dit ook mogelijk, maar heb je als bedrijf hier ook een visie op. Daar kan talentmanagement je bij helpen. Heb je al eens gedacht aan deze technieken?

 • Competentiemanagement
 • Prestatiemanagement
 • 360-graden-feedback
 • Promotie en demotie
 • Talentontwikkeling
 • Vitaliteitsprogramma

Uitstroom

Het minste leuke onderdeel van talentmanagement: uitstroom. Toch dien je hier op de juiste manier mee om te gaan. Soms is een uitstroom onverwacht, maar bij een pensionering bijvoorbeeld is het belangrijk om te weten of je al een opvolger in huis hebt. Goede HR-software kan je helpen deze inzichten te creëren.

De vier hoofdzaken bij uitstroom zijn:

 • Pensionering
 • Outplacement
 • Afscheid met behoud van relatie
 • Exitgesprek

Stel jezelf ook eens de vraag: als jij nu uit dienst zou gaan, stap je dan een vervelend proces in bij je huidige werkgever? Of is alles goed geregeld?

Gepost door Inspireert Beter Ondernemen

Inspireert Beter Ondernemen (initiatief van AFAS) is een platform waarop je dagelijks je portie inspirerende content vindt. Naast waardevolle artikelen, blogs en video’s, ook aandacht voor praktische tips & tricks waar je direct mee aan de slag kan. Onze onderwerpen raken specifiek de dagelijkse praktijk van financieel professionals, het HR management en accountants.

1 opmerking

 1. […] Dé topprioriteit voor 2020: talentmanagement […]

Laat een opmerking achter.