Ontslag voor hardlopende zieke werknemer

De loondoorbetalingsplicht bij ziekte en de re-integratieverplichtingen roepen geregeld de nodige spanning op. De aflevering opent met een zieke werknemer die, ondanks zijn knieklachten, de marathon van Rotterdam heeft gelopen. De werkgever pikt dit niet en ontslaat de werknemer op staande voet. Bij deze zaak kunnen vraagtekens worden gezet.

Loondoorbetaling bij ziekte

De werknemer heeft bij ziekte in principe 104 weken lang recht op loondoorbetaling van minimaal 70% van zijn loon. Kun je als werkgever zomaar terugkomen als je vrijwillig 100% van het loon bij ziekte uitbetaald? Wanneer mag je voorwaarden stellen aan deze loonaanspraak? Kun je van een werknemer eisen dat hij geen risicovolle sporten beoefend of naar een illegaal coronafeest gaat op straffe van het mislopen van zijn loonaanspraak? En wat als de werknemer langdurig ziek is geweest, terugkeert op de werkvloer en weer snel ziek uitvalt? Begint de loonaanspraak van 104 weken dan opnieuw te lopen of moet je doortellen?

Re-integratie

Als het de verwachting is dat de werknemer voor langere tijd ziek is, start de werkgever samen met de werknemer een re-integratietraject op. Wat moet een werkgever dan allemaal doen? En wat wordt bij zo’n traject van de werknemer verwacht? Welke sancties zijn mogelijk als één van de partijen niet aan zijn re-integratieverplichtingen voldoet?

Ziek uit dienst

De zieke werknemer die een tijdelijk contract heeft en waarvan het contract niet wordt verlengd, gaat ziek uit dienst. De werkgever moet op de laatste dag een ziek uit dienst melding doen bij het UWV. Hoe komt deze zieke werknemer dan aan zijn geld? Welke financiële gevolgen heeft het ziek uit dienst gaan van een werknemer voor de werkgever? Hoe werkt ontslag van een zieke werknemer die een vast contract heeft? En wat te denken van de slapende dienstverbanden?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Gepost door Hidde Bruinsma

De hoofdrolspelers   Niels van der Neut en Hidde Bruinsma begonnen jaren geleden samen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA en spreken elkaar nog altijd dagelijks. Hidde bleek al snel een andere richting te kiezen, terwijl Niels zich volledig op het recht stortte. Hidde bewandelt tegenwoordig het pad van freelancer, de ‘nieuwe zelfstandige’. Niels is meer de klassieke werker van de twee en is momenteel verbonden als promovendus arbeidsrecht aan de UvA.   Het idee en doel van de podcast   In november 2020 kregen ze het idee een toegankelijke podcast te lanceren voor HR-medewerkers: Juridisch Geneuzel. Daarmee willen ze laten zien hoe het recht in elkaar zit, maar ook dat het recht leuk kan zijn. Hierdoor is de podcast serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Aan de hand van sappige uitspraken bespreken ze actuele arbeidsrechtelijke vraagstukken. Elke aflevering belt een hoogleraar, docent, onderzoeker, advocaat en/of jurist in. De podcast heeft geen commercieel oogmerk.   Website   Op www.juridischgeneuzel.nl staat van alles wat in de afleveringen wordt besproken. Ook hebben luisteraars de mogelijkheid een luistervraag op te sturen over arbeidsrecht die dan in een aflevering of op de Instagram van de podcast wordt beantwoord. Op de Instagram-pagina wordt minstens één keer per week een inhoudelijke arbeidsgerelateerde post geplaatst.

Laat een opmerking achter.