Tags: bedrijfscultuur, burn-out, coaching, gezondheid, verzuim

Het tijdperk van de burn-out: preventie is effectiever dan genezing, maar hoe pak je dat aan?

De hoge burn-outcijfers vragen om een proactieve aanpak van werkgevers. Het op tijd herkennen van gezondheidsproblemen en daar passend actie op ondernemen is effectiever dan het genezen ervan: vijf tips om verzuim te verlagen en burn-outs te voorkomen.

Eén op de zes werknemers ervaart burn-outklachten. Dit is een schrikbarend hoog percentage – een percentage dat dreigt te groeien als er niet ingegrepen wordt. Het probleem is dat dit ingrijpen nu vaak veel te laat – door zowel werknemer als werkgever – wordt gedaan. De gevolgen? Een stijging van de duur van de klachten en verhoogde verzuimkosten.

Met 1,2 miljoen werknemers in Nederland die last hebben van burn-outklachten, blijven zowel langdurig verzuim als presenteïsme (werknemers die met gezondheidsproblemen aan het werk zijn en daardoor niet optimaal kunnen functioneren) significante onderwerpen op de huidige HR-agenda. In dit zogeheten tijdperk van de burn-out ligt de focus tot nu toe voornamelijk op de genezing, maar het voorkomen dat medewerkers uitvallen is uiteindelijk effectiever. Als werkgever kun je een actieve rol innemen om gezondheidsproblemen in je organisatie vroegtijdig te herkennen en hierop passend actie te ondernemen. Met als resultaat: minder verzuim, een verhoogde productiviteit en meer werkgeluk onder je medewerkers.

Preventie is dus effectiever dan genezing, maar hoe pak je dit als werkgever aan? Hieronder vier tips om burn-outs op de werkvloer te voorkomen.

Ga het gesprek aan met je medewerkers

In 2020 gaf 34% van de werknemers aan dat werkdruk of werkstress de reden was voor verzuim. Bewustwording van de huidige situatie is dan ook stap één. Mentale gezondheidsproblemen zijn sluipende processen en vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Als werkgever aandacht geven aan de eerste signalen is daarom van groot belang: je kunt hiermee niet alleen het ziek worden van mensen voorkomen, maar ook het fenomeen presenteïsme opmerken.

Ga dus in gesprek met je medewerkers. Alleen op die manier kom je erachter wat er op de werkvloer speelt, welke eventuele gezondheidsproblemen er zijn en wat er nodig is om de gezondheid van je bedrijf te verbeteren. Zoals een dokter zijn patiënt pas kan diagnosticeren wanneer hij op de hoogte is van diens symptomen en medische geschiedenis, dien je als werkgever vragen te stellen als: wat willen mijn werknemers anders zien in de bedrijfscultuur? Welke mentale en fysieke gezondheidsproblemen ervaren ze? Waar maken ze zich druk om? Hoe hoog is de algemene tevredenheid op de werkvloer? Zo krijg je een duidelijk beeld wat er binnen je organisatie nodig is om de gezondheid van je werknemers te verbeteren en laat je tegelijkertijd zien dat je werknemers bij je terechtkunnen voor vragen of zorgen over persoonlijk welzijn.

Belangrijk hierbij is de mate van consistentie: welzijn gaat niet over het organiseren van een jaarlijkse sportactiviteit of een enkele meditatiecursus. Het is een terugkerend proces waarin werknemers constant gemotiveerd en gecoacht dienen te worden. Dit kan door het stellen van de juiste vragen in terugkerende enquêtes en het regelmatig inplannen van één-op-ééngesprekken.

Voer veranderingen door in de bedrijfscultuur

Het welzijn van een organisatie wordt onder andere bepaald door de bedrijfscultuur. Door een cultuur te creëren die van welzijn en (mentale) gezondheid een prioriteit maakt, geef je als organisatie het goede voorbeeld. Wat verwachten werknemers en hoe kun je hen daarin voorzien? Dit is een goed moment om je beleid kritisch door te nemen en te veranderen waar nodig: bijvoorbeeld als het gaat over hybride werken, secundaire arbeidsvoorwaarden of eventuele ondersteuning voor het vinden van een goede werk-privébalans.

De toekomst voor welzijn op de werkvloer zal om de nodige flexibiliteit vragen: investeer in het creëren van afdelingen en teams waarin mensen niet meer in de overlevingsstand, maar juist in hun kracht kunnen gaan staan.

Investeer in de ontwikkeling van managers

Managers spelen een belangrijke rol in de preventie van burn-outklachten. Sterker nog, werknemers die zich gehoord en gesteund voelen door hun managers, hebben 70% minder kans op een burn-out. Des te meer is het van belang om de managers in je organisatie te voorzien van de juiste vaardigheden, zodat zij symptomen van overspannenheid tijdig kunnen opmerken en de juiste middelen kunnen inzetten om te voorkomen dat medewerkers uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld door waardering te tonen, te luisteren naar werk-gerelateerde problemen en mensen het werk te laten doen waar zij in uitblinken.

Bied een vitaliteitsprogramma aan

Het grootste deel van de werkgevers ziet het nut in van het integreren van een welzijnsstrategie in hun organisatie: negen van de tien bedrijven bieden een bepaalde vorm van een vitaliteitsprogramma aan, variërend van een mindfulness app of sportabonnement tot coaching. Een goede corporate wellbeing-strategie dient zich proactief te richten op het aanmeten en behouden van een gezonde leefstijl, zodat de algehele vitaliteit van werknemers (en indirect de organisatie) hiervan kan profiteren.

De corporate wellbeing-oplossing

Het integreren van een corporate wellbeing-programma kan zijn vruchten afwerpen in het voorkomen van burn-outs. HABTIC biedt een holistisch all-in-one programma aan met als doel blijvende, gezondere gewoontes te creëren die zorgen voor gezondere en gelukkigere werknemers. Door middel van persoonlijke coaching, motiverende oefeningen en wetenschappelijk onderbouwde content – welke altijd en overal beschikbaar is – ligt de focus op het verhogen van de engagement per werknemer, zodat gewoontes niet alleen gecreëerd, maar ook behouden worden. Het programma biedt gebruikers daarnaast handvatten op het gebied van het omgaan met werkdruk en stress, het (vroegtijdig) herkennen en voorkomen van burn-out en stimuleert het vergroten van veerkracht. Het resultaat? Minder absenteïsme, meer productiviteit, een verbeterde retentie en waardevolle inzichten in de gezondheid van je organisatie.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om eventuele gezondheidsproblemen van jouw organisatie preventief aan te pakken? Kom vrijblijvend met ons in contact via habtic.nl.

Tags: bedrijfscultuur, burn-out, coaching, gezondheid, verzuim
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.