Tags: , , , , , ,

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Wil jij individuen en teams nog beter leren begeleiden? Kijk hieronder naar een preview uit stap 11 van de course.

Dit hoofdstuk behandelt de fase die we Wederopstanding noemen. Het is het einde van de crisis omdat de hoofdpersoon zichzelf heeft hervonden. Nu is het zaak de moed op te brengen om te gaan staan voor de eigen hervonden principes. Dit is de laatste stap in de ’’test of character’. Vaak gaat dit gepaard met de bereidheid om een offer te brengen ten behoeve van het grotere geheel. De belangrijkste coachingsinterventie in dit gebied is ’’bemoedigen’ in de letterlijke zin van het helpen meer moed te vinden. Dit kan de coach impliciet bewerkstelligen door de eigen onverschrokken houding, en expliciet door waardering te tonen of aansporing te geven. Het risico is dat het te veel ’’aanmoedigen’ wordt en er voorbij wordt gegaan aan de aarzelingen die bij de coachee kunnen leven. Als de coachee (nog) niet de moed kan opbrengen om te gaan staan voor de eigen richting en de eigen principes, en deze fase dus niet goed kan doormaken, dan kan de coach vooral mildheid en troost bieden.
Een belangrijk begrip in deze fase is de Geheime Wil, een concept dat mythograaf Joseph Campbell voorstelde als overkoepelend begrip voor alle mysterieuze krachten die ons op reis stuurden en die zich manifesteren in de belangrijkste momenten van ons leven. We gaan op reis om te ontdekken waarom we op reis gingen. En omdat juist deze fase onthult waarvoor we op reis zijn gegaan en uit wat voor hout we zijn gesneden, komt in deze fase onze Geheime Wil het meest duidelijk naar voren.

In de teamontwikkeling noemen we deze fase Transforming. Het team is sterker dan ooit en beïnvloedt met de door haar gevonden morele principes de wijdere organisatie. Het is een echt make-or-break moment dat ook kan neerkomen op het verlaten van de organisatie als deze de gevonden principes niet op waarde kan schatten. Belangrijke vragen zijn: hoe goed komt de gewetensfunctie van het team tot uitdrukking in het handelen? Hoe kritisch wordt gekeken naar de crisis waar de wereld zich momenteel in bevindt? Hoe ethisch verantwoord en duurzaam wordt door de teamleden gehandeld? Ook de coach zelf zal ruggengraat moeten tonen, in woord en daad.

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Tags: , , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE