Tags: coaching, dienend leiderschap, double healix, elixer, helpen, serving, teamcoaching

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Wil jij individuen en teams nog beter leren begeleiden? Kijk hieronder naar een preview van de laatste stap van de course.

Dit hoofdstuk behandelt de fase die we Elixer noemen: het afronden van de reis. Coach en coachee kijken samen terug naar het proces, ook naar de plus- en minpunten van de coaching. Welke vruchten kunnen worden geplukt en hoe kunnen deze dienstbaar worden gemaakt aan het grotere geheel?

Het gaat in deze fase over het evenwicht tussen jezelf en anderen centraal stellen. Alleen als we goed gecentreerd zijn, kan dienstbaarheid aan het grotere geheel duurzaam worden ingezet. Waar nodig kan de coach begeleiden in het teruggaan (of vooruitkijken) naar de behoeften van de coachee en diens ik-kracht verder versterken. Of de coach begeleidt de coachee juist bij het ontwikkelen van dankbaarheid voor de hulp die hij/zij van anderen (of van het toeval) heeft ontvangen.

In de teamontwikkeling heet deze fase Serving. De coaching betreft ook hier: afronden van een cyclus, dankbaar terugkijken, benoemen wat het team als geheel aan de organisatie en de wereld heeft bijgedragen en onderzoeken wat elk teamlid aan persoonlijke bevrediging heeft binnengehaald. De coach kan daarbij helpen door te respecteren wat het proces van ieder teamlid is geweest en het team vooral aan te moedigen om hun menselijkheid boven hun functie te waarderen. De teamleden die het team verlaten, hebben door hun opgedane ervaring de mogelijkheid om elders teams te gaan begeleiden.

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Dit was de laatste in een serie van 12 introducties tot de course Coachen in 12 stappen: De narratieve benadering.

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

Tags: coaching, dienend leiderschap, double healix, elixer, helpen, serving, teamcoaching
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.