Tags: , , , , ,

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Wil jij individuen en teams nog beter leren begeleiden? Kijk hieronder naar een preview uit stap 2 van de course.

Dit hoofdstuk behandelt de fase van de Oproep. Het is de tweede fase van de ontwikkelingsreis en gaat over de vraag: waartoe voelt de coachee zich geroepen, wat komt de coachee, of het team, eigenlijk bij de coach doen? De vragen daarachter zijn: wat wil de coachee uiteindelijk bereiken, hoeveel verantwoordelijkheid voor dat proces kan en wil de coachee nemen en hoeveel veranderingsmogelijkheden zijn er? Het gaat om het optimaal eigenaar worden van het eigen proces. Het woord ’’optimaal’ geeft weer dat dit zich afspeelt in een spanningsveld. Het is immers niet altijd goed om overal verantwoordelijkheid over te willen nemen. Grote kans dat dit een symptoom is bij de coachee van een almacht die juist vraagt om begrenzing. Het gaat om het vinden van de menselijke maat: hoeveel verantwoordelijkheid kun je nemen, gegeven dat jij niet alles in jouw leven hebt veroorzaakt en niet alles kunt veranderen.
In de teamontwikkeling noemen we deze fase Storming. Naast het bespreken van het ’’why’ van de start van de reis, is in deze fase doorgaans een vrij confronterende houding van de coach gewenst. Er vindt veelal een territoriumstrijd plaats die in goede banen moet worden geleid en waar nodig begrensd. Idealiter wordt er ruimte geboden om het met elkaar oneens te zijn, zodat de dynamiek in het team zichtbaar wordt, evenals de mate waarin de teamleden verantwoordelijkheid willen gaan dragen voor het teamproces.

Via HRcommunity krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! De volgende stap vind je hier.

https://youtu.be/se2pJ3ftvVs

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Tags: , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE