Tags: , , , , ,

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Wil jij individuen en teams nog beter leren begeleiden? Kijk hieronder naar een preview uit stap 4 van de course.

Dit hoofdstuk behandelt De Ontmoeting met de Mentor, de vierde fase in de reis. In de coaching gaat het om het zicht krijgen op nieuwe perspectieven voor de coachee. Als coach help je de coachee om anders naar zichzelf en de wereld te kijken. In deze fase worden de verschillende kanten van de persoonlijkheid en de innerlijke ’’stemmen’ van de coachee in kaart gebracht. Het gaat om bewust worden van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Dit sluit aan bij de diep menselijke behoefte om gezien, gerespecteerd en benoemd te worden.

Het voordeel van deze fase is dat coachees kunnen brainstormen, relativeren, afwijkend denken en nieuwe dingen kunnen leren. Het nadeel is dat ze de richting kunnen verliezen en niet meer tot actie overgaan. Omdat het hier altijd om een spanningsveld gaat tussen aandacht verbreden en deze weer meer richten, kan coaching hier ook inhouden dat je een te open, creatieve geest helpt om te focussen.

In de teamontwikkeling heet deze fase Informing. Na de voorgaande fase van het opbouwen van een wij-gevoel volgt nu een differentiatie van de communicatiestromen en van de verschillende teamrollen. De coach kan helpen bij het opstellen van de profielen, het vergelijken van elkaars voorkeuren, nagaan wie toe is aan een nieuwe uitdaging en het naar elkaar uitspreken van verwachtingen. Er gaat veel geleerd en gecreëerd worden. Vragen zijn: hoe scoort het team op creativiteit, lichtheid, humor en relativeringsvermogen? Hoe kunnen de teamleden vrijelijk associëren en brainstormen? En ook: hoe ligt de balans met ernst en doelgerichtheid?

Via HRcommunity krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

https://youtu.be/qg9APkibFAA

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Tags: , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE