Tags: , , , ,

Een D&I strategie implementeren in jouw bedrijf

Het thema Diversiteit en Inclusie is belangrijker dan ooit. Om dit succesvol in jouw bedrijf te implementeren, is een D&I strategie onontbeerlijk. Wendy Broersen, internationaal inclusie expert en programmamanager bij de UvA Academy, vertelt in dit artikel hoe je dit doet en waarom dit zo belangrijk is.

Wat houdt Diversiteit en Inclusie, ook bekend als D&I of DEI, eigenlijk in? Diversiteit, met betrekking tot een organisatie, houdt in dat je probeert om een flinke verscheidenheid aan diversiteit binnen te brengen en te behouden. Denk hierbij aan diversiteit op het gebied van geslacht, etniciteit en zichtbare beperkingen, maar vergeet niet dat ‘onzichtbare diversiteit’ zoals neurodiversiteit, seksuele geaardheid, leeftijd, onzichtbare beperkingen, wel of geen kinderen hebben en nog veel meer ook bij een degelijke D&I strategie horen.

Je wilt in jouw organisatie zoveel mogelijk verschillende soorten mensen, omdat je dan bij het creëren van een dienst of product verschillende standpunten en manieren van er naar kijken meekrijgt. Onderzoek toont aan dat diversiteit binnen teams kan leiden tot betere besluitvorming, innovatie en financiële prestaties. Een mix van verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven kan leiden tot nieuwe ideeën en oplossingen.
Wil je een mooie, succesvolle organisatie bouwen met de beste resultaten, dan heb je diverse teams nodig. Daarnaast betekent D&I prioriteren dat je de wereld op maatschappelijk gebied een beetje beter maakt. Andere redenen om D&I hoog op de agenda te zetten zijn talentwerving en -behoud, marktbereik en vermindering van discriminatie. In een snel veranderende wereld kan diversiteit binnen teams helpen om sneller te schakelen en hoofd te bieden aan nieuwe uitdagingen en veranderende marktomstandigheden.

Inclusie gaat hand in hand met diversiteit. Aan diversiteit voldoen houdt in dat je veel diverse mensen in jouw organisatie hebt, Inclusie zorgt ervoor dat deze diverse mensen de vrijheid krijgen om helemaal zichzelf te zijn. Het zorgt ervoor dat mensen psychologische veiligheid ervaren en gelijke kansen krijgen. Zonder inclusie haal je niet de ultieme kwaliteit uit diversiteit. Je kunt diversiteit hebben zonder inclusie, maar dan lopen dingen binnen de organisatie niet lekker en zul je gaandeweg de diverse mensen kwijtraken.

Zakelijke voordelen

Los van dat je D&I implementeren in jouw bedrijf om maatschappelijke redenen belangrijk vindt, zijn er ook zakelijke redenen om dit te doen. Diversiteit wordt vanuit wet- en regelgeving in allerlei landen geëist. In Europa vragen tegenwoordig verschillende investeringsmaatschappijen en banken naar de D&I strategie van organisaties. Ook eisen steeds meer organisaties dat leveranciers diversiteit omarmen. Onderzoek toont aan dat bedrijven die niet doen aan D&I maar liefst 40% achterlopen op bedrijven die dat wel doen. Onderzoek van McKinsey & Company heeft consequent aangetoond dat bedrijven met een hoge gender- en etnische diversiteit waarschijnlijker bovengemiddelde financiële rendementen behalen dan bedrijven die minder divers zijn. Dit blijkt op basis van hun positie in de arbeidsmarkt, hun omzetgroei en in de mate waarin ze onzekerheid ervaren over hun omzetverwachtingen. Op al deze vlakken gaat het beter bij bedrijven die een divers en inclusief team hebben in vergelijking met bedrijven die daar niet aan doen.

D&I strategie

Een D&I strategie beschrijft hoe je om wil gaan met D&I binnen een organisatie zodat je divers én inclusief bent. Daarnaast staat erin aan welke knoppen je moet gaan draaien, op welke focusgroepen je moet letten, wie je wilt betrekken en waar je begint. In een beginnende strategie staat vaak een vage doelstelling. Deze wordt steeds specifieker naarmate de strategie meer ervaren wordt. Het is dus een groeiend document

Verder staat er in een D&I strategie een actieplan. Deze beschrijft hoe je jouw doelen gaat realiseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je het selectieproces binnen jouw organisatie meer divers gaat maken. Dit is een grote stap die vaak vergeten wordt. Als het selectieproces succesvol diverser gemaakt wordt, resulteert dit in een diverse instroom en doorstroom.

Om een degelijke en uitvoerbare D&I strategie uit te voeren is het belangrijk dat je alle lagen van de organisatie meeneemt. Het stakeholder management vormt dan ook een essentieel onderdeel van een succesvolle D&I implementatie.

Sceptici meekrijgen

Niet iedereen in een organisatie wordt enthousiast van het idee van D&I prioriteren. Ga dit gesprek niet uit de weg en onderzoek, daar waar het verschil kan maken voor iemand die terughoudend is. Een voorbeeld is dat er in een bedrijf moeilijk iemand gevonden kan worden met een bepaalde expertise. Door D&I te implementeren, wordt er in een grotere pool gezocht en is er dus meer kans dat deze functie snel vervuld zal worden. Ook zorgt D&I ervoor dat werknemers langer bij de organisatie blijven. Je bent anders aan het dweilen met de kraan open. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe je D&I voor een breder publiek aantrekkelijker kan maken.

Masterclass Diversity & Inclusion

Wil je aan de slag met D&I onder begeleiding van professionals en samen met collega’s uit andere organisaties? Bij de UvA kun je een masterclass Diversity & Inclusion volgen. Deze internationals masterclass wordt online gegeven en richt zich op het formuleren en implementeren van een toepasbare D&I strategie. Deze masterclass is ideaal voor professionals die bezig zijn met D&I bij hun organisatie, maar er op theoretisch en praktisch niveau meer van willen weten. De colleges worden gegeven door verschillende gastdocenten die het complexe begrip van D&I belichten vanuit een wetenschappelijke en praktijkgerichte hoek. En om de strategie te kunnen implementeren is het mogelijk om stakeholders vanuit je organisatie aan te haken, zodat je meteen draagvlak creëert binnen je eigen praktijk.

Wil je D&I prioriteren, goed onderbouwen en praktisch implementeren binnen je organisatie? Doe de Masterclass Diversity & Inclusion van de Universiteit van Amsterdam. De volgende masterclass begint op 4 maart 2024. HRcommunity leden krijgen 10% korting! Op het inschrijfformulier kun je aangeven dat je HRcommunity lid bent.

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE