Tags: , , , ,

Financiële consequenties van een zieke medewerker

Kijk jij wel eens kritisch naar verzuimdossiers die bij het UWV lang op de plank liggen? Om te inventariseren of uitkeringslasten juist worden doorbelast en de medewerker krijgt waar hij / zij recht op heeft is het belangrijk om regelmatig bestaande dossiers opnieuw te beoordelen.

Als een medewerker zich ziek meldt, ben je als werkgever verantwoordelijk voor het doorbetalen van zijn / haar loon. Bij langdurig ziekteverzuim duurt kan dit een looptijd hebben van maximaal twee jaar, waarin de medewerker ziek in dienst blijft en de werkgever rechtstreeks de loonkosten blijft doorbetalen. Indien er een loonsanctie volgt kan er nog maximaal 1 jaar bij komen. Wanneer de medewerker aan het eind van de wachttijd nog niet hersteld is, komt hij / zij bij het UWV terecht voor een WIA-uitkering. Voor jou als werkgever komt op dat moment weliswaar een eind aan het doorbetalen van het loon, maar niet aan de kosten. Sterker nog, als de medewerker door het UWV een WGA-uitkering krijgt toegewezen, is een publiek verzekerde werkgever nog maximaal 10 jaar financieel verantwoordelijk voor deze uitkeringslast.

De consequenties

Als je medewerker via het UWV een WIA-uitkering krijgt, zijn er verschillende categorieën waar hij / zij in kan vallen. Dit zijn:

WGA <35%

Je medewerker is voor minder dan 35% arbeidsongeschikt bevonden. Hij / zij ontvangt geen uitkering. Dit betekent dat de eventuele WGA-lasten niet aan jouw organisatie worden doorbelast. Als je medewerker gedeeltelijk weer aan de slag gaat met zijn of haar oude werkzaamheden (geen nieuwe arbeidsovereenkomst) en de medewerker valt binnen 5 jaar uit met dezelfde klachten, kan er een ophoging WGA plaatsvinden. Deze ophoging wordt dan wel aan de werkgever doorbelast.

WGA 35-80% en WGA 80-100%

Je medewerker is tussen de 35% en 100% arbeidsongeschikt bevonden en er is zicht op herstel. De medewerker is daarmee niet duurzaam arbeidsongeschikt en hij / zij ontvangt een uitkering. De kosten van de uitkering worden voor maximaal 10 jaar via de WGA gedifferentieerde premie bij werkgever in rekening gebracht.

IVA 80-100%

Je medewerker is tussen de 80% en 100% arbeidsongeschikt bevonden en er is geen uitzicht op verbetering. De medewerker is hiermee duurzaam arbeidsongeschikt en ontvangt een uitkering voor volledige arbeidsongeschiktheid. De kosten van deze uitkering worden niet bij jouw organisatie in rekening gebracht.

Om zicht te krijgen welke regeling op je medewerker van toepassing is, is het raadzaam om te inventariseren welke medewerkers bij jou in dienst een WAO- of WIA-uitkering hebben en per wanneer die is ingegaan. Om te achterhalen of de aangewezen uitkering nog steeds de juiste is voor je (ex-)medewerker, is het mogelijk om een herbeoordeling aan te vragen. Je kan veel geld besparen door een goede administratie op te zetten en te beheren en daarbij de juiste actie op het juiste moment naar het UWV en de Belastingdienst te nemen.

Onterechte financiële lasten

Door optimaal gebruik te maken van bezwaar- en beroepsmogelijkheden, voorkom je dat er uitkeringen te lang of onterecht toegerekend worden. Als je medewerker valt in de WGA 80-100% categorie maar alles wijst op duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid, dan is een bezwaar of een verzoek tot herbeoordeling wel op zijn plaats. Een herbeoordeling is dan ook in de meeste gevallen zinvol. Hierdoor krijgt de werknemer waar hij of zij recht op heeft en worden de lasten niet meer doorbelast aan de werkgever. Kijk dan ook eens kritisch naar dossiers die bij het UWV al jaren op de plank liggen.

OAZ ondersteunt met WGA Management haar klanten al jaren bij het duurzaam verlagen van de WGA-lasten. Deze ondersteuning wordt volledig aangeboden op basis van no-cure-no-pay.

Ben je benieuwd of dit voor jouw organisatie zinvol is en wil je weten hoe je fors kunt besparen op de WGA lasten? Neem dan contact op met Alex Veldkamp via [email protected] of bel direct 088-5600700.


Whitepaper sociale zekerheid:

Als werkgever draag je zorgplicht voor je medewerkers. Controle op de financiële lasten als gevolg van arbeidsongeschiktheid van je (ex) medewerkers is van groot belang. Het zijn complexe processen die ten grondslag liggen aan de premies die je betaalt. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een dergelijke situatie, is het belangrijk om voldoende kennis te hebben van de verplichtingen en van de beschikbare mogelijkheden.

In het whitepaper Sociale Zekerheid zetten we deze verplichtingen en mogelijkheden voor je op een rij. Dit met het doel jou als werkgever te ondersteunen bij de financiële gevolgen van langdurig zieke medewerkers.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE