Tags: bias, Inclusie, onbewuste vooroordelen, virtual reality, VR

Hoe virtual reality helpt om #MeToo op het werk tegen te gaan

Gezien de recente ontwikkelingen rondom The Voice of Holland is het van belang om in te gaan op #MeToo op het werk. #MeToo speelt zich breder af dan alleen in omroepland, zie bijvoorbeeld de recente berichtgeving over het Europees Parlement, over Europarlementariërs die verplicht op bewustwordingstraining moeten in verband met #MeToo.

Het bestrijden van seksuele intimidatie op de werkplek is geen makkelijke opgave. Deze doordringende vorm van geweld blijft het leven van de slachtoffers over de hele wereld beïnvloeden. Maar virtual reality kan daar misschien verandering in brengen. Hoewel de opkomende technologie nog in de kinderschoenen staat, biedt deze in potentie een effectieve oplossing. Het gaat dan om preventietraining tegen seksuele intimidatie door middel van virtual reality.

Voor dit artikel is ook een audioversie beschikbaar:

De effectiviteit van seksuele intimidatie training

90% van de slachtoffers van seksuele intimidatie is vrouw. Zeker 55% van de vrouwen in de EU is seksueel geïntimideerd. 32% van alle slachtoffers wijst hun meerdere, collega of klant aan als dader. Deze aantallen zijn nog hoger als je het vrouwen in de dienstensector vraagt – namelijk 61% is seksueel geïntimideerd, en dat stijgt tot 75% van vrouwen die in het topmanagement of in hooggekwalificeerde banen werken. Deze cijfers zijn afkomstig van Evelyn Regner (voorzitter van de parlementaire commissie voor gendergelijkheid en rechten van de vrouw (FEMM)).Niet alleen vrouwen zijn slachtoffers van seksuele intimidatie, het komt ook onder andere voor bij mannen en non-binaire personen.

Gezien de recente ontwikkelingen rondom The Voice of Holland is het van belang om in te gaan op #MeToo op het werk. #MeToo speelt zich breder af dan alleen in omroepland, zie bijvoorbeeld de recente berichtgeving over het Europees Parlement, over Europarlementariërs die verplicht op bewustwordingstraining moeten in verband met #MeToo.

Kan VR de systemische oplossing zijn voor dit systematische probleem?

Momenteel bevatten preventieve trainingsoplossingen door HR begeleide trainingen en digitale tools van video’s, PowerPointpresentaties en veel teksten. Virtual reality kan effectievere resultaten opleveren. Omdat VR een overweldigende technologie is, heeft deze de mogelijkheid om gebruikers ervaringen van seksuele intimidatie uit de eerste hand te laten ervaren. Vergeleken met gewone video’s verwerkt het brein de VR als ’’echt gevoeld’, waardoor deelnemers aan een VR-training zich echt in een ongemakkelijke omstandigheid bevinden. Simpel gezegd creëert VR empathische ervaringen. Gebruikers voelen soortgelijke emotionele reacties die slachtoffers van seksuele intimidatie in een levensechte omgeving voelen.

Hoe virtual reality onbewuste vooroordelen uitschakelt

Hoe virtual reality de training over seksuele intimidatie verbetert

Amplify Empathy is een voorbeeld van een VR-training gericht op preventie van seksuele intimidatie. Het maakt gebruik van de meeslepende eigenschappen van de nieuwe technologie om levensechte scenario’s van discriminatie en intimidatie na te bootsen. De bedenkers van de training Anita Abaisa en Vivian Acquah willen organisaties aansporen om de training over seksuele intimidatie niet een als eenmalige afvinkoefening te zien.

De Amplify Empathy training werkt door rekening te houden met contextuele en moeilijk op te sporen nuances van veel voorkomende seksuele intimidatie situaties. De training is bedoeld voor alle medewerkers en richt zich op het herkennen van seksuele intimidatie, het veranderen van stigma’s en vooroordelen, interventie door omstanders en real-time reactie training.

Waarom is virtual reality doeltreffend?

Van Stanford tot Google zijn er veel studies verschenen over het effect van virtual reality op empathie en leren. Het grote voordeel bij onderwerpen als seksuele intimidatie is dat het een realistische optische illusie voor de hersenen creëert. Het interpreteert de bekeken situaties als waarheid en zal ze vastleggen in je emotionele ervaring en daardoor in je lange termijn geheugen.

Een psychologische veilige werkomgeving

Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving. Door VR mee te nemen in training over seksuele intimidatie kan jouw organisatie #MeToo situaties op het werk voorkomen. Wacht niet totdat het te laat is!

Tags: bias, Inclusie, onbewuste vooroordelen, virtual reality, VR
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.