Tags: , , ,

Mensen en mechanismen in de inhuurmarkt

Meer dan 40 miljard. Zoveel gaat er“ naar schatting“ om in de wereld van externe arbeid. Dit bedrag komt uit de tweede editie van het inhuurhandboek ’’Professioneel inhuren van externe arbeid’ van Paul Oldenburg, Rob de Laat, Max Boodie en Peter Donker van Heel. Oldenburg vertelt over de motieven om een nieuwe versie te maken van het boek uit 2013.

Vakvolwassenheid toegenomen op de inhuurmarkt

We zijn acht jaar verder. Ontwikkelingen hebben zich verder doorgezet: de inhuurmarkt is nog groter geworden, alle flexvormen zijn flink gegroeid (uitzenden het minst). MSP is inmiddels als aanpak volledig omarmd door de markt en de vakvolwassenheid is fors toegenomen. Tegelijkertijd is de discussie rondom zzp nauwelijks verder gekomen en is het verbazingwekkend hoe weinig besef er in Den Haag is van de waarde van de inhuurmarkt en de beperkte kennis over de verschillende inhuurvormen en wie welke rol heeft in het proces, vertelt Oldenburg.

Verder licht hij toe dat het boek bij organisaties nu“ in potentie“ een veel groter bereik heeft. De inhuurprofessional op de inhuurmarkt was voorheen nog een eenling. Maar die eenling is niet meer alleen. Er staan nu professionele inhuurprogramma’s. Hoe je dat verder vorm en inhoud kan geven, daar vormt dit boek een nieuwe basis voor.

Mensen, markt en mechanismen in een professionele inhuurmarkt

Integrale benadering capaciteitsvraagstuk

Het belang voor recruiters en HR om externe inhuur en de inhuurmarkt goed te begrijpen is ook veranderd. In 2013 zaten we aan het eind van de recessie. Inhuur draaide daarom om kostenbesparing en grip krijgen. Anno 2022 is de focus werven, binden, motiveren en ontwikkelen van talent. Zowel vast als flex.

Deze integrale kijk op de gehele arbeidspopulatie, in vakjargon bekend als ’’Total Talent Acquisition’, is volgens Oldenburg het gevolg van de huidige schaarste. De contractvorm wordt minder en minder relevant. Bundel de wervingskanalen voor vast en flex om de doelstellingen te kunnen bereiken. Daarnaast is het van belang om de arbeidsmarkt goed te kennen, strategische samenwerkingen aan te gaan en in te spelen op de motieven van kandidaten.

Boek bestellen?

’’Professioneel inhuren van externe arbeid’ is een praktisch naslagwerk met een stevig theoretisch fundament, waarmee iedereen direct aan de slag kan. In negen kernachtige hoofdstukken beschrijven de auteurs onder meer de vraag- en aanbodzijde van de markt, het profiel van de externe arbeidskracht, relevante wet- en regelgeving en de trends die de flexmarkt de komende tijd zullen bepalen. Het boek is te koop via Bol.com, Managementboek.nl, Bruna.nl en AKO.nl. Ben jij lijnmanager, directie, HRM-professional of inkoper? Dan kun je gratis een exemplaar aanvragen op de website van HeadFirst Group.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE