Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#34 Over veerkracht: hoe je buigt zonder te breken

De aandacht voor mentale gezondheid heeft momenteel nogal moedeloze trekken. Aandacht is goed, maar het lijkt soms alsof we helemaal geen middelen hebben om die gezondheid te verbeteren. Tijd voor wat tegenwicht! En onze veerkracht is het tegenwicht dat wij allemaal al (in meer of mindere mate) in ons hebben. Het mooie is dat we de hoeveelheid die we hiervan hebben, kunnen vergroten. Waarbij er over jongeren en veerkracht nog wel wat extra's te zeggen is. Luisteren maar!
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Veerkracht is oorspronkelijk een woord uit de natuurkunde. Het geeft de weerstand van materialen aan tegen schokken. En eigenlijk zegt dit ook precies wat dit woord, toegepast op mensen, betekent. Het draait om de vraag of en hoe snel je kunt herstellen van negatieve gebeurtenissen. Een veerkrachtig iemand is niet iemand die nooit lijdt maar wel iemand die kan lijden en daarna verder kan. Het is deels aangeboren en aangeleerd en de ervaringen die je in je leven opdoet, kleuren het verder in. Een maatstaf voor veerkracht is het antwoord op de vraag ‘of je gelooft dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je omstandigheden?’. Het raakt ook sterk aan de mate van zelfvertrouwen die mensen hebben.

Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt doen om je veerkracht te vergroten. Onder andere door dagelijks in te zoomen op je positieve ervaringen en de acties die je daarvoor hebt ondernomen. Het gaat daarbij om het groeiende besef dat je toch echt dingen (hoe klein ook) voor elkaar krijgt. Wat daar erg bij helpt is een vertrouwde sociale omgeving waarmee je je twijfels kunt delen en waar je soms hulp aan kunt vragen.

Is dit ‘veerkracht-verhaal’ dan ook niet dé oplossing voor onze jongeren die de laatste jaren meer en meer overspanningsklachten rapporteren en zich steeds vaker ziekmelden? De verleiding is groot om tegen hen te zeggen: kop op, je kunt zelf iets doen aan je veerkracht dus waar wacht je op? Toch zit het zo eenvoudig niet in elkaar, juist voor onze jongeren. Tot de leeftijd van ongeveer 25 jaar zijn zij nog niet volledig uitontwikkeld. Ze hebben zichzelf nog onvoldoende kunnen harden tegen het volwassen leven. Onze individualistische en meritocratische samenleving geeft hun daarin ook nog eens heel weinig houvast. En de technologische ontwikkelingen doen nog een extra duit in het zakje als het gaat om zelfvertrouwen (sociale media zorgen voor een voortdurend vergelijk met anderen) en het hebben van échte verbinding (via beeldschermen lukt dit onvoldoende). Vandaar in deze aflevering extra aandacht voor deze doelgroep. Dat is nodig en dat verdienen ze!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.