Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#45 Over hoe je werkdruk integraal aanpakt

Het RIVM/TNO rapport De Toekomst van Gezond en Veilig Werken schetst een somber beeld over hoe onze werkdruk de komende twintig jaar verder zal toenemen. Het roept op tot een integrale aanpak. Werkdrukdrukdruk gaat deze oproep praktischer maken! De directeur van een organisatie met hoog verzuim en werkdruk, laat zich in deze aflevering meenemen in de mogelijkheden…

[role_access]

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Zo’n doorkijk van RIVM/TNO op 5 strategische thema’s die onze werkdruk (gaan) beïnvloeden, is natuurlijk zeer nuttig. Maar voor de gemiddelde organisatie biedt zo’n maatschappelijke analyse nog niet gelijk praktische ideeën voor oplossingen. En zeker niet als deze oplossingen ook nog eens integraal moeten zijn. Toch kunnen organisaties nu al veel doen om meer vat te krijgen op hun ziekteverzuim- en hun werkdrukproblematiek. Ze moeten daarvoor wel écht onder hun eigen (figuurlijke) motorkap willen kijken!

In deze aflevering nemen we door hoe je zoiets stapsgewijs kunt doen. Te beginnen met een analyse van het verzuim; quick & dirty maar mét een kwalitatieve interviewronde. Wellicht komen daar al knoppen uit, waaraan gedraaid kan gaan worden. Meestal is er echter ook een beeld nodig van de onbewuste processen en het gewoontegedrag die sterk bijdragen aan bijvoorbeeld werkdrukproblematiek. Dat zit subtieler in elkaar en bevindt zich meer in de onderstroom van een organisatie. Dat is ook precies de reden dat medewerkers daarover niet gemakkelijk kunnen rapporteren in waarderingsonderzoeken e.d. Ze zijn het zichzelf ook nauwelijks gewaar. Het kan zeer de moeite waard zijn om tóch dat laagje dieper te (laten) onderzoeken. In plaats van aan individuele symptoombestrijding te blijven doen, kun je dan aan organisatie-oplossingen gaan werken. De ‘systeemaanpak werkdruk en overspanning’ is zo’n manier om dit te doen… meer hierover in deze aflevering. Luisteren maar!

Link naar RIVM/TNO bericht en rapport: https://www.tno.nl/nl/newsroom/2023/02/tno-rivm-gezond-veilig-werken/

Voor contact en/of reacties?
https://www.linkedin.com/in/melissa-schouman-b3610211/
[email protected]

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.