Tags: coaching, doelgerichtheid, double healix, focus, regrouping, teamcoaching, terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Wil jij individuen en teams nog beter leren begeleiden? Kijk hieronder naar een preview uit stap 10 van de course.

Dit hoofdstuk behandelt de fase die we Terugkeer naar het Licht noemen. Dat is het mentaal herstel na de diepe crisis van de Dolkfase. De coach begeleidt nu bij het (her)vinden van focus, richting en idealen. Vaak gebeurt dat door de belangrijkste levenslessen te herinneren of tot de kern van het bestaan terug te keren. De coach begeleidt de coachee bij het maken van een samenhangend, zinvol verhaal van zijn/haar leven.
Bij het coachen in deze fase is het van belang je eigen balans te vinden in de mate waarin je sturend wilt zijn bij het vinden van richting. Wil je alleen een bevragende houding aannemen of (sterk) aanmoedigend toespreken? Realiseer je daarbij dat zelfs een vertraagde ademhaling blijkt te kunnen worden ervaren als een sturing.

We behandelen in dit hoofdstuk van de course dus de richtinggevende interventies die een coach ter beschikking staan. Maar minstens even belangrijk is de kunst om de coachee te laten ervaren dat hij/zij een veelzijdig verhaal is. We helpen de coachee eigenaar te zijn van complexe ambivalenties en een meerlagige persoonlijkheid. Juist dat kan de samenbindende, richtinggevende geestkracht versterken omdat alles mag bestaan. Op zoek gaan naar wie de coachee ’’echt’ is en wat deze ’’echt’ voelt, kan juist amputerend werken.

In teamontwikkeling heet deze fase Regrouping. Na de pijnlijke Dolkfase helpt de coach het team met het zoeken naar richting. Het gaat om de vraag of het mogelijk is om terug (of vooruit) te gaan naar de core-business. Wat geeft het team bestaansrecht? Wat is nu het nieuwe of hervonden ’’why’ van het team? Wat is er verschoven? Het team gaat zich weer beter richten op de toekomst en de missie. Er komt weer een stip op de horizon en de neuzen staan weer dezelfde kant op. Soms kan een ’’motivational speech’ van de teamleider, de teamcoach of een visionair teamlid daarbij helpen.

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Tags: coaching, doelgerichtheid, double healix, focus, regrouping, teamcoaching, terugkeer naar het licht
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE