Tags: arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden, talentmanagement, werksfeer

Talent Management; wat is dat en hoe doe je dat

Het is een enorme uitdaging om goede medewerkers aan te trekken. Het up-to-date houden van de aanwezige kennis en skills is zo mogelijk nog uitdagender. Wat is er nodig om hierin succesvol te zijn als HR-professional? Dat is effectief talent management! Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt alle records breekt. In deze blog leggen we uit wat talent management precies inhoudt en hoe je het goed neerzet in je organisatie..

Hoe je talent management effectief inzet, juist nu de krapte enorm is

De uitdaging om goede medewerkers aan te trekken is enorm. En het up-to-date houden van de aanwezige kennis en skills is zo mogelijk nog uitdagender. Je doet het met effectief talent management, iets dat dus bovenaan de agenda van iedere HR-professional hoort. Helemaal nu de krapte op de arbeidsmarkt alle records breekt. Maar hoe ga je te werk? In deze blog leggen we uit wat talent management precies inhoudt en welke kloof je ermee kunt dichten. Verder lees je welke tools je kunnen helpen talent management effectief neer te zetten in je organisatie. Dit bepaalt of medewerkers blijven (of gaan).

Meer dan ooit wil je als werkgever goede mensen aan boord houden. Vervanging is namelijk niet zo gemakkelijk te vinden. Maar wat kan je doen om het verschil te maken met andere organisaties? Dit zijn een aantal punten die bepalen of een medewerker blijft of vertrekt:

  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
  • Fijne werksfeer
  • Goede werk-privébalans
  • Boeiende functie inhoud
  • Ontwikkelingsmogelijkheden

Arbeidsvoorwaarden, sfeer en balans

Je hoeft als werkgever echt niet een topsalaris te bieden om mensen in huis te houden, maar het verschil met andere partijen mag niet te groot worden. Daarnaast is het zo dat als medewerkers zich thuis voelen, hun werk met plezier doen en trots zijn op hun organisatie ze niet zo snel op zoek gaan naar een andere werkgever. Peil dus af en toe de medewerkerstevredenheid van je medewerkers en doe iets met hun feedback. Een goede werk-privébalans dan. Dit punt stijgt in populariteit: mensen voelen zich beter, gezonder en gelukkiger als ze grip hebben op de balans tussen werk en privé. Hier alvast zeven tips om de werk-privébalans van je medewerkers te verbeteren.

Boeiende functie-inhoud en ontwikkelmogelijkheden

Om je mensen in huis te houden is het verder een goed idee om het af en toe over hun takenpakket te hebben tijdens functionerings- of evaluatiegesprekken. Ga meer uit van wat een medewerker leuk vindt en goed kan. Of anders graag wil leren, op basis van zijn of haar talenten. Dat werkt beter dan heel strikt vasthouden aan een functieprofiel. Nederlanders willen namelijk graag (blijven) werken aan hun skills, vooral jongeren en hogeropgeleiden. Dit is niet alleen leuk, maar ook gewoon nodig door de continue technologische ontwikkelingen en extra belangrijk nu we steeds langer doorwerken. Zet je in op deze punten? Dan geef je een boost aan je talent management!

Talent management, wat is dat eigenlijk?

Het draait bij talent management om alles wat medewerkers kunnen en willen leren. Wat zij qua talenten en skills in huis hebben dus, en wat ze leuk vinden om te doen. Al die talenten en voorkeuren zet je af tegen wat nodig is in de organisatie, nu en in de toekomst. Dan krijg je zicht op de ‘gap’. De kloof tussen aanwezige en benodigde skills en talenten.

Talent management gaat om het dichten van deze gap. Dit kan grofweg op de volgende drie manieren:

  • Skills op de juiste plek binnen de organisatie (her)plaatsen
  • Skills ontwikkelen op basis van aanwezige talenten
  • Skills van buitenaf in huis halen

In de praktijk ligt de nadruk bij het dichten van de gap van talent management op talentontwikkeling. Zo benut je immers het potentieel wat al aanwezig is in je organisatie.
Om ervoor te zorgen dat de juiste medewerker de juiste skill gaat ontwikkelen, is het belangrijk om hierover het goede gesprek op gang te brengen en gaande te houden.

Zo faciliteer je de dialoog over talent

Als HR-manager heb je een belangrijke rol bij het op gang brengen van het gesprek over talent. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Hoe zorg je ervoor dat talenten, ambities en gaps in kaart worden gebracht en dat hieraan concrete acties worden gekoppeld? En hoe maak je hier een continu proces van monitoring en bijsturing van?

Gelukkig zijn er allerlei tools en instrumenten die je daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Testen om talenten en drijfveren in kaart te brengen
  • Skills matrix
  • Vlootschouw & succession planning
  • Carrièrepaden
  • Opleidingsaanbod (van MD-trajecten tot opleidingen, van trainingen tot e-learning)

Met de juiste software heb je niet alleen de beschikking over dergelijke instrumenten, maar worden medewerkers vervolgens ook echt ondersteund om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de ontwikkeling van hun talenten en hierover met hun leidinggevende in gesprek te blijven. Hierdoor neemt hun betrokkenheid toe en blijven ze maar al te graag aan boord.

Tags: arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden, talentmanagement, werksfeer
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.