Tags: , , ,

Werving en selectie: total talent aanpak in 6 stappen

De samenkomst van de werving en selectie van vast en tijdelijk personeel, het klinkt zo logisch. Desondanks komt het na al die jaren in de praktijk maar mondjesmaat van de grond. Het advies van Guido de Regt, Total Talent Management Lead bij Sterksen (part of HeadFirst Group), luidt: maak het klein en begin aan de hand van slechts zes stappen.

Het stormt op de arbeidsmarkt

Organisaties kampen met een enorme uitdaging dat om een oplossing schreeuwt; hoe krijg je in een schaarse arbeidsmarkt talent aan boord met werving en selectie én hoe behoud je ze? Deze urgentie versterkt de drang om met een total talent aanpak aan de slag te gaan. Er is een soort nederigheid nodig van werkgevers. Heel lang was hij de baas: hij kon volop uit kandidaten kiezen. Nu zijn de rollen omgedraaid. De werkende kiest zijn werkgever en contractvorm.

Schat flex op waarde in jouw werving en selectie

Inhurende managers zien flex vaak als ’’laatste redmiddel’. Ze willen het liefst iemand in vaste dienst. Als dat niet lukt, dan maar flex. Die onderwaardering van flex is ook te zien op werken-bij websites. Er is veel informatie voor toekomstige vaste medewerkers: mooie filmpjes, informatie over de bedrijfscultuur. De flexwerker moet het doen met een platte opdrachttekst. Terwijl ook hij/zij wil weten of de cultuur en missie van de organisatie bij hem/haar past.

Vast, flex of via een bureau: het is áltijd in het belang van een organisatie dat talent zich op zijn plek voelt.

– Guido de Regt, Total Talent Management Lead bij Sterksen (part of HeadFirst Group)


Hoe zorg je er dan voor dat flex geen ’’laatste redmiddel’ is, maar dat je alle potentiële kandidaten aanspreekt? Dat begint met kennis delen. De praktijk wijst uit dat recruiters meer dan eens het kennisniveau van inhurende managers op het gebied van werving en selectie overschatten. Vergeet niet: voor recruiters is dat focus nummer één, terwijl dit absoluut niet het geval is voor inhurende managers. Zij zijn verantwoordelijk voor tal van andere zaken. Het helpt dus om hen te helpen na te gaan welke opties er zijn om talent aan te trekken.

Werving en selectie: total talent aanpak in 6 stappen

In 6 stappen aan de slag met werving en selectie

Wat organisaties moeten doen? Beginnen! Verspil geen tijd aan meeslepende plannen en grote vergaderingen, want de arbeidsmarkt verandert razendsnel. Zet gewoon de eerste stappen:

  1. Formuleer de noodzaak: waarom ga jij met een total talent aanpak aan de slag?
  2. Bepaal de schaal: met welke locatie, afdeling of project begin je?
  3. Verzamel data: wie heb je nodig en zijn die personen te vinden op de arbeidsmarkt?
  4. Richt één loket in: voor werving en selectie van vast en flex.
  5. Verzamel de output: tegen welke uitdagingen loop je aan, praat daarover met collega’s en experts.
  6. Gebruik deze data en lessen voor een definitieve business case en routekaart.
Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE