Tags: , , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: Corona

» Podcasts
» Arbeidsmarkt

»

Podcast Juridisch Geneuzel: Corona

van loondoorbetaling bij quarantaine, het recht op thuiswerken, het meenemen van ongebruikte vakantiedagen tot privileges bij vaccineren, zoals naar een festival of voetbalstadion gaan. Inbellers: Harriët Schelhaas (hoogleraar EUR) en Jaap van Slooten (hoogleraar UvA en advocaat bij Stibbe).

Deze aflevering staat in het teken van de arbeidsrechtelijke uitdagingen die COVID-19 meebrengt. Ook brengt dit virus unieke rechtspraak mee. De zaak waarin de werknemer zei COVID-19 te hebben, maar in werkelijkheid in de gevangenis zat, kan dan ook niet ontbreken. 

Loonbetalingsverplichtingen

Werknemers kunnen om verschillende redenen in quarantaine moeten: ze hebben COVID-19, ze zijn in aanraking geweest met een besmet persoon of ze komen uit een risicogebied. Is de werkgever in al deze gevallen verplicht het loon door te betalen? En heb je recht op loon indien je COVID-19 hebt opgelopen op een illegaal feest?

Thuiswerken 

Momenteel werken veel mensen thuis. Ook dan draagt de werkgever verschillende verplichtingen ten aanzien van de arbeidsomstandigheden van de werknemer. Het enkel vragen of de werknemer een fijne werkplek heeft, is niet altijd voldoende. Je kunt je voorstellen dat werkgevers werknemers ‘gewoon’ op werk willen hebben. Kun je dat als werkgever verplichten? Anders gezegd: heeft de werknemer een recht om in zijn pyjama thuis te (blijven) werken? 

Vakantiedagen 

Veel werknemers hebben vanwege COVID-19 en het thuiswerken veel niet-gebruikte vakantiedagen. Wanneer vervallen de wettelijke vakantiedagen? En hoe zit dit met de contractuele (bovenwettelijke) vakantiedagen? Hoe zit het met de vakantiedagen die wel al waren opgenomen, maar niet zijn ingezet, omdat een vakantie uiteindelijk toch niet doorging? En kun je als werkgever voorkomen dat alle werknemers in dezelfde periode de vakantiedagen willen gebruiken?

Vaccineren

Vooral door het vaccineren hebben zich veel nieuwe juridische vragen voorgedaan. Harriët Schelhaas geeft antwoord op de vraag: is het verbintenisrechtelijk mogen dat privileges worden uitgedeeld aan mensen die gevaccineerd zijn? Jaap van Slooten gaat in op de vraag: kunnen werknemers worden verplicht zich te laten vaccineren? En wat is de rol van privacywetgeving bij de vaccinatie? 

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Podcasts

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu